Multicooker Panasonic SR-TMJ501BXE

Ocena

Multicooker to wielofunkcyjny sprzęt, który łączy w sobie funkcje wielu kuchennych urządzeń. Z jego pomocą można ugotować dowolny posiłek, a nawet piec ciasta. Posiadając taki sprzęt, można przed wyjściem z domu włożyć do niego składniki i zaprogramować czas włączenia. Wówczas po powrocie, czeka na nas smaczny i ciepły posiłek.  Jest to urządzenie, dzięki któremu oszczędza się nie tylko czas, ale również miejsce w kuchni. Jeśli planujesz zakup tego typu urządzenia do gotowania, przeczytaj naszą recenzję multicookera Panasonic SR-TMJ501BXE.

Urządzenie do gotowania multicooker Panasonic SR-TMJ501BXE

Jednym z tego typu sprzętów jest poręczny, wyposażony w uchwyt do przenoszenia multicooker Panasonic SR-TMJ501BXE. Jest bardzo lekki, waży niecałe 3 kg. Wykonany jest z tworzywa sztucznego w kolorze czarnym i ze stali szlachetnej. Klasyczny design sprawia, że idealnie wkomponowuje się w każdą kuchenną przestrzeń.

Mocne i słabe strony urządzenia multicooker Panasonic SR-TMJ501BXE

Wyciąganie rozgrzanej misy, to najsłabszy punkt tego sprzętu. Czynność ta jest znacznie utrudniona. Nie ma żadnego uchwytu, za który można by było chwycić misę i bezpiecznie ją wyciągnąć. Poza tym do zestawu nie zostały dołączone szczypce, które mogłyby okazać się przydatne. Jest to jedyny mankament, ale niestety dość uciążliwy podczas użytkowania sprzętu na co dzień.

Poznaj zalety i wady multicookera Panasonic SR-TMJ501BXE

Zalety Wady
  • Uniwersalność
  • Łatwe i szybkie czyszczenie
  • Przystępna cena
  • Prosta obsługa
  • Ciekawy design
  • Trudne wyjmowanie misy

Czyszczenie z kolei przebiega bez większych trudności. Zanim przystąpi się do procesu oczyszczania, trzeba odłączyć sprzęt od zasilania. Podstawę urządzenia można przecierać wilgotną, miękką ściereczką. Wszystkie ruchome elementy można myć delikatnym płynem pod bieżącą wodą. Sprawdź gdzie kupić multicooker Panasonic SR-TMJ501BXE.

Wyposażenie multicookera Panasonic SR-TMJ501BXE

Warto wiedzieć, co otrzymamy w zestawie startowym:

  • Główna część urządzenia z elementem grzejnym o mocy 670 W. Multicooker ma wygodny uchwyt, który znacząco ułatwia przenoszenie sprzętu w inne miejsce.
  • Misa wewnętrzna o pojemności 5 litrów. Jest pokryta nieprzywierającą powłoką.
  • Pokrywa
  • Misa parowa
  • Uchwyt na łopatki
  • Pochłaniacz wody
  • Odłączany przewód zasilający
  • Wyświetlacz LCD i panel kontrolnego
  • Nóżki antypoślizgowe – zapewniają stabilność podczas gotowania, co z kolei wpływa na bezpieczeństwo pracy.
  • Miarka do odmierzania składników – w instrukcji znajdziemy informacje dotyczące dozowania poszczególnych składników, a także ilości wody, która powinna znaleźć się w misie.
  • Instrukcja obsługi w języku polskim i karta gwarancyjna

W tym urządzeniu kabel zasilający nie jest zamontowany na stałe. Po skończonym gotowaniu można go więc odłączyć. Wyciągając wtyczkę z kontaktu, nie powinno się szarpać za kabel, bo może to doprowadzić do jego uszkodzenia. Montując kabel, najpierw wsadzamy go do podstawy urządzenia, a dopiero później wtyczkę do zasilania.

Pierwsze uruchomienie multicookera Panasonic SR-TMJ501BXE

Przed pierwszym uruchomieniem najlepiej umyć misę, w której gotowane będą produkty. Warto pamiętać o tym, żeby usunąć papier antykorozyjny, znajdujący się między podgrzewaczem a misą wewnętrzną. Urządzenie powinno stać na suchej, stabilnej powierzchni. Multicooker nie może stać na obrusach, dywanach itp. Powinien być umieszczony w takim miejscu, żeby pod wpływem pary nie doszło do uszkodzenia lub deformacji tapet, mebli ze sklejki itp. Do mieszania produktów  w misie najlepiej używać drewnianych lub plastikowych akcesoriów. Metalowe mogą uszkodzić powłokę misy, co w rezultacie może doprowadzić do przywierania i przypalania produktów. Podczas gotowania lepiej nie dotykać korpusu urządzenia ani nie nachylać się nad misą parową. Może to bowiem skutkować poparzeniem.MULTICOOKER SR-TMJ501BXE

Model ten wyposażony jest w wyświetlacz LCD i panel sterowania. Obsługa urządzenia nie jest skomplikowana, ale na początku warto opierać się na informacjach zawartych w instrukcji obsługi. Na panelu sterowania znajdziemy oznaczenia 10 programów gotujących. Są one przedstawione w formie obrazkowej. Ponadto mamy do dyspozycji kilka ikon dotykowych, których naciśnięcie powoduje uruchomienie funkcji podtrzymywania ciepła, a także uruchomienie i wyłączenie urządzenia. Za pomocą przycisków można ustawić zegar. Nie warto pomijać tego kroku, gdyż jest niezbędny, jeśli chcemy ustawiać czas gotowania i korzystać z funkcji automatycznego włączenia. Dany program gotowana wybiera się, wciskając uprzednio przycisk MENU. Sprawdź cenę multicookera Panasonic SR-TMJ501BXE.

Funkcje multicookera Panasonic SR-TMJ501BXE

Multicooker Panasonic SR-TMJ501BXE odznacza się sporą funkcjonalnością. Warto zapoznać się z jego możliwościami, zanim przystąpi się do gotowania. Funkcje multicookera Panasonic SR-TMJ501BXE

Mając w kuchni ten sprzęt, można przygotować różnorodne dania dla całej rodziny. Jego funkcje to:

  • 10 programów w menu
  • Funkcja utrzymywania ciepła
  • Opóźnienie czasu startu – to bardzo przydatna funkcja, z której można skorzystać o każdej porze. Wstając można mieć przygotowane ciepłe śniadanie, a wracając z pracy smaczny obiad.
  • Gotowanie 3D sterowane mikroprocesorem – ciepło jest rozprowadzane równomiernie, dzięki temu przygotowywane potrawy odznaczają się idealną temperaturą.
  • 5 procesów gotowania

Decydując się na zakup tego sprzętu mamy do dyspozycji aż 5 procesów gotowania. Zaliczamy do nich gotowanie na parze, pieczenie, duszenie, smażenie i gotowanie ryżu. Można zatem całkowicie zrezygnować z urządzeń, których używało się do tej pory, aby wykonać powyższe czynności. Wszystko to jest dostępne w jednym urządzeniu.

Funkcja utrzymywania ciepła

Multicooker wyposażony jest także w funkcję utrzymywania ciepła. Jest ona przydatna zwłaszcza wtedy, gdy przygotuje się posiłek, który chcemy zjeść później. Dzięki tej funkcji ma on zawsze doskonałą temperaturę. Przy zastosowaniu niektórych produktów, nie jest wskazane uruchamianie tego trybu. Może doprowadzić do całkowitej zmiany smaku produktów, a niejednokrotnie może spowodować zepsucie składników.

Funkcja ta nie jest zalecana w przypadku produktów mlecznych, takich jak sery lub mleko. Gdy przygotowuje się pilaw, również należy ją wyłączyć, ponieważ wpływa negatywnie na jego smak. Nie powinno się często otwierać pokrywy urządzenia, ponieważ skraplająca się woda może zwiększyć ilość wody w kolektorze i skutkować jej przelaniem. Za każdym razem, gdy gotowanie się zakończy, rozlega się sygnał dźwiękowy i automatyczne uruchamia się funkcja utrzymywania ciepła. W dowolnym momencie można wyłączyć ten tryb.

Jak działa multicooker Panasonic SR-TMJ501BXE

Multicooker Panasonic SR-TMJ501BXE to ciekawe urządzenie, które znacznie ułatwia wykonywanie codziennych kuchennych czynności. Kliknij by dokonać zakupu multicookera Panasonic SR-TMJ501BXE.multicooker panasonic

Ryż z  multicookera

Ryż przygotowany za pomocą tego multicookera jest smaczny i sypki. Odmierzamy go, korzystając z miarki, która została dołączona do zestawu. Jej objętość to 148 g. Przed włożeniem ryżu do misy należy go dokładnie umyć. Czynność ta powinna trwać do czasu, aż woda będzie przejrzysta. Najrozsądniej nie myć ryżu w misie gotującej. Można w ten sposób zadrapać nieprzywierającą powłokę. Po opłukaniu ryżu należy go umieścić w misie. Gotując biały ryż, woda powinna sięgać do odpowiedniej linii, czyli do wysokości równej 6 miarkom ryżu. Ryż z  multicookeraZ kolei przygotowując zupę lub gulasz, objętość wszystkich składników nie powinna przekraczać maksymalnego poziomu wody. Przy gotowaniu tego typu produktów pokrywa zawsze powinna być zamknięta. Spód misy gotującej powinien idealnie przylegać do jednostki podgrzewającej. Aby tak było trzeba przekręcić misę zgodnie z kierunkiem strzałek około 3 razy. O tym, że pokrywa jest prawidłowo zamknięta, świadczy słyszalne kliknięcie.

Warto zwracać uwagę na ilość zarówno wody, jak i ryżu. Zbyt duża ilość składników może doprowadzić do wylania się wody z miski parowej. W taki sam sposób, w jaki, przygotowujemy ryż, można przyrządzić owsiankę. Przy czym warto pamiętać o tym, że jeśli po ugotowaniu jej włączona będzie funkcja utrzymywania ciepła, to jej objętość znacznie się zwiększy. Misę parową należy myć po każdym użyciu. W ten sposób zapobiegniemy powstawaniu niemiłych zapachów podczas pracy.

Przygotowanie ciasta w multicookerze

Mając w kuchni ten sprzęt, bez większego wysiłku można przygotować pyszne ciasta. Najlepiej przygotowywać je według własnego przepisu. W tym przypadku misę należy wysmarować margaryną lub masłem. Takie działanie ma na celu ułatwienie późniejszego wyjęcia ciasta z misy. Przygotowaną masę wylewany do misy i rozprowadzamy ją równomiernie za pomocą szpatułki. Podczas przygotowywania ciasta ilość masy nie powinna przekraczać 1660 g. Czas pieczenia jest uzależniony od rodzaju ciasta i jego objętości. Przygotowanie ciasta w multicookerzePo przygotowaniu lepiej nie zostawiać ciasta na długi czas w misie, bo spowoduje to jego zwilgotnienie. Aby wyjmowanie rozgrzanej misy było bezpieczne, należy używać rękawic kuchennych. Podczas przygotowywania ciasta można nacisnąć przycisk timera, żeby ustawić czas pieczenia.

Do wyboru jest funkcja „wypiek”, która umożliwia ustawienie czasu pieczenia w przedziale od 20 do 65 minut, lub funkcja „zapiekanie” umożliwiająca ustawienie czasu w przedziale od 1 do 20 minut lub od 20 do 65 minut. Nie trzeba każdorazowo klikać w przyciski, jeśli przycisk ustawiania czasu będzie wciśnięty ciągle, to znacznie przyspieszymy proces ustawiania timera. Po skończeniu pieczenia najlepiej odczekać z 2 minuty, a następnie wyjąć misę i obrócić ją do góry dnem, aby wyjąć ciasto.

Czy warto kupić multicooker Panasonic SR-TMJ501BXE

Nie jest to awaryjne urządzenie. Im dłużej się go używa, tym potrawy wychodzą smaczniejsze. Trzeba po prostu nabrać wprawy. Z czasem bez problemu można dostosować ilość wody, do rodzaju stosowanych produktów, co ma znaczny wpływ na efekty gotowania. Odpowiednia ilość wody ma bowiem wpływ na stopień rozgotowania potraw. Jeśli doda się zbyt mało wody, ryż może być twardy, a nawet przypalony.PANASONIC MULTICOOKER SR-TMJ501BXEPodobnie w przypadku przygotowywania ciasta. Może być niedogotowane, jeśli włoży się do misy zbyt dużo mieszaniny. Wiele czynników ma zatem wpływ na jakość i smak przyrządzanych dań. Tutaj sprawdzisz aktualną cenę multicookera Panasonic SR-TMJ501BXE.

Korzystając z tego urządzenia, można bez większego wysiłku przygotować wielodaniowy obiad. To zadanie znacznie ułatwiają programy tematyczne, do których mamy dostęp dzięki rozbudowanemu panelowi sterowania. Można zatem przygotować dania takie jak ryż na słodko z jabłkami lub żurawiną, rybę z warzywami na parze, gulasz węgierki, kaszę jęczmienną, kompot owocowy, zupę i pyszne ciasto. A to i tak tylko niektóre propozycje. Możliwości jest oczywiście o wiele więcej. To, jakie danie przygotujemy, w dużej mierze zależy od naszej inwencji twórczej. Niestety do zestawu nie została dołączona żadna książka z przepisami. Można je za to znaleźć na stronie producenta.

Multicooker to doskonały sprzęt do niewielkiej kuchni. Mając go, można przyrządzić niemal każdą potrawę. Plusem jego posiadania jest to, że nie ma zbyt wiele naczyń do mycia po skończonym gotowaniu. Przystępna cena i wielofunkcyjność sprawiają, że chce się go mieć w swojej kuchni. Warto więc zainteresować się tego typu sprzętem i codziennie cieszyć się smakiem różnorodnych potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
32 ⁄ 16 =