Kombiwar Saturn ST-CO9151
Kombiwar to alternatywa dla kuchenki mikrofalowej lub tradycyjnego piekarnika. Urządzenie pomaga nam w przygotowaniu ulubionych posiłków na wiele różnych sposobów. Można je grillować, dusić, zapiekać, smażyć lub przygotowywać na parze. Dzięki dużej pojemności naczynia żaroodpornego można za jednym razem przygotować obiad lub kolację dla licznej rodziny. W kombiwarze znajduje się halogen grzewczy, który skraca czas nagrzewania do 3 razy w porównaniu do klasycznego piekarnika. Dziś przedstawimy recenzję kombiwaru Saturn ST-CO9151.
Kombiwar Saturn ST-CO9151
Jednym z takich urządzeń, któremu warto przyjrzeć się bliżej, jest Saturn ST-CO9151. Można go nabyć w trzech wersjach kolorystycznych. W zależności od tego, jaką wybierzemy, możemy liczyć na elementy wykonane z tworzywa sztucznego w kolorze białym, czarnym lub czerwonym. Jest to stosunkowo niewielkie urządzenie, wiec sprawdzi się w małej kuchni. Kombiwar możemy także zabierać ze sobą, gdy wyjeżdżamy np. na kemping. Ma on sporą moc, bo aż 1400 W. Kliknij by kupić kombiwar Saturn ST-CO9151.
Współpraca z kombiwarem SATURN ST-CO9151 jest bardzo przyjemna. Możemy w krótkim czasie przygotować wiele smacznych dań.
Zalety | Wady |
---|---|
|
|
W modelu tym nie ma wad, które rzutowałyby na jego funkcjonalności. Dobrze sprawuje się podczas codziennej współpracy, dlatego wydaje się dobrym wyborem, nawet dla wieloosobowej rodziny.
Wyposażenie kombiwaru Saturn ST-CO9151
Zanim zdecydujemy się na ten konkretny model, warto wiedzieć, co nieco o jego budowie i o tym, co otrzymuje się w zestawie:
- Podstawa urządzenia
- Timer 60-minutowy
- Halogenowy element grzewczy
- Szklane naczynie żaroodporne o pojemności 12 litrów
- Pierścień zwiększający pojemność naczynia – po jego zastosowaniu naczynie ma pojemność 17 litrów. Taka pojemność umożliwia nam przygotowanie smacznych dań dla całej rodziny.
- Taca do smażenia i zapiekania
- Niski ruszt
- Kosz parownika
- Rożen
- Dwie lampki kontrolne
- Pokrętła sterujące – umożliwiają ustawienie temperatury i czas gotowania
- Wysoki ruszt
- Szczypce – umożliwiają wyciągnięcie gorących dań z naczynia gotującego.
- Odłączany kabel zasilający – gdy odłączamy go od zasilania, musimy trzymać za wtyczkę. Nie wolno ciągnąć za kabel, bo może ulec uszkodzeniu.
- Instrukcja obsługi w języku polskim i karta gwarancyjna (24 miesiące).
Użytkowanie kombiwaru Saturn ST-CO9151
Przygotowanie urządzenia do pracy nie zajmuje zbyt wiele czasu. Przed gotowaniem trzeba przeprowadzić czynności przygotowujące. W tym celu wycieramy lub myjemy naczynie gotujące i nakładamy je na podstawę. Następnie zakładamy pokrywę i podłączamy kombiwar do zasilania. Termostat ustawiamy na najwyższą temperaturę, czyli na 250 stopni, a timer na 5 minut. W tym czasie będzie się wypalał smar użyty do konserwacji urządzenia. Możemy zatem odczuć nieprzyjemny zapach. Dzieje się tak tylko za pierwszym razem. Wykonanie tej czynności jest niezbędne, gdy kupiliśmy nowe urządzenie. Po upływie ustawionego przez nas czasu urządzenie się wyłączy. Wówczas możemy odłączyć kombiwar od zasilania. Gdy nieco ostygnie, przecieramy naczynie, aby wytrzeć ewentualne ślady smaru. Po wykonaniu tego procesu przygotowawczego można rozpocząć swoją przygodę z tym urządzeniem. Sprawdź cenę kombiwaru Saturn ST-CO9151.
Montaż kombiwaru Saturn ST-CO9151
Kombiwar powinien stać na płaskim blacie z daleka od zasięgu dzieci, ponieważ podczas pracy bardzo się nagrzewa. Jeśli mamy zamiar opiekać, grillować lub gotować na parze, to do naczynia gotującego musimy włożyć ruszt. Do naczynia wkładamy uprzednio przygotowane produkty. Nie warto ich upychać, powinna być między nimi przerwa, żeby nagrzane powietrze mogło swobodnie przepływać. Podobnie, gdy widzimy, że produktów jest dużo, to warto powiększyć naczynie, nakładając pierścień powiększający. Wszystko dlatego, że produkty nie powinny dotykać pokrywy podczas gotowania. Między nimi a pokrywą powinno być przynajmniej 5 cm wolnej przestrzeni.
Pierścień powiększający znacząco zwiększa pojemność naczynia, bo wówczas ma ono pojemność aż 17 litrów. Z powodzeniem możemy wtedy przygotować wielodaniowy posiłek dla całej rodziny. Po umieszczeniu produktów i założeniu pokrywy nadchodzi moment, w którym ustawiamy minutnik. Przekręcamy go zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Po ustawieniu pożądanej wartości możemy zauważyć, że zapaliła się czerwona lampka kontrolna. Podobnie ustawiamy termostat. Po jego ustawieniu zapala się zielona lampka kontrolna. Można wówczas powiedzieć, że kombiwar jest włączony i rozpoczyna się gotowanie. Gdy urządzenie osiągnie temperaturę, jaką ustawiliśmy, to zielona lampka zgaśnie. Jeśli natomiast temperatura wewnątrz urządzenia spadnie poniżej tej, którą ustawiliśmy, to termostat zareaguje na spadek temperatury i automatycznie rozpocznie się ponowne nagrzewanie, a zielona lampka znów się zaświeci.
Proces gotowania w kombiwarze Saturn ST-CO9151
Dzięki temu, że naczynie jest szklane, możemy obserwować cały proces gotowania i w razie konieczności zmienić poczynione ustawienia. Najważniejszą kwestią jest właśnie prawidłowe układanie produktów w naczyniu. Nie mogą być nawarstwione, bo zostanie zakłócony przepływ powietrza i po wyciągnięciu potrawy może się okazać, że ugotowane są jedynie górne warstwy. Na doskonałe rezultaty gotowania możemy zatem liczyć tylko wtedy, gdy powietrze będzie miało wystarczająco miejsca, by krążyć także od spodu. Jeśli lubimy chrupiące potrawy, to przed końcem pieczenia można przekręcić temperaturę i zostawić włączony sam wentylator. Przygotowana potrawa będzie wtedy smaczna i chrupiąca.
W celu utrzymania prawidłowej temperatury serwowanych posiłków wystarczy ściągać pokrywę bezpośrednio przed podaniem dania. Ustawienie odpowiedniej temperatury i czasu wymaga wprawy. Nabierzemy ją z czasem. Dobrym rozwiązaniem jest to, że w trakcie gotowania możemy zmieniać zarówno czas, jak i temperaturę, jeśli zauważymy, że potrawa nie spełnia naszych oczekiwań. Sporym ułatwieniem może okazać się tabelka, którą znajdziemy w instrukcji obsługi. Możemy w niej znaleźć sugerowane wartości, które możemy ustawić, by przygotować daną potrawę. Jest to przydatne, szczególnie na początku. I tak np. jeśli jesteśmy wielbicielami steków, to ustawiając temperaturę na 70 stopni, uzyskamy krwawy stek, średnio wypieczony przy temperaturze 85 stopni, a dobrze wypieczony, gdy ustawimy pokrętło na wartości 102 stopni. W tabeli znajdziemy wytyczne dotyczące przygotowania frytek, mięs, ryb, ciast i wielu innych dań. Ponadto możemy liczyć także na wskazówkę dotyczącą wyboru rusztu, a dokładnie, czy użyć niskiego, czy wysokiego.
Panel sterowania w tym modelu to zaledwie dwa pokrętła, w związku z tym obsługa jest naprawdę banalnie prosta. Nie trzeba dogłębnie studiować instrukcji obsługi, aby wiedzieć, jak skorzystać z urządzenia. Mimo to warto mieć ją zawsze pod ręką, bo zawiera wiele cennych informacji, które na pewno będą przydatne podczas codziennej współpracy z kombiwarem.
Funkcje kombiwaru Saturn ST-CO9151
Saturn ST-CO9151 to wszechstronne urządzenie, które daje nam wiele możliwości. Współpraca z nim jest przyjemna i owocna, a wszystko dzięki jego funkcjom, które warto poznać:
- Sterylizacja potraw
- Gotowanie warzyw na parze – warzywa umieszczamy na ruszcie, a do naczynia nalewamy wodę.
- Rozmrażanie – możemy rozmrażać produkty i są one rozmrażane równomierniej niż w mikrofalówce. Temperaturę można ustawić na 20 stopni i co jakiś czas kontrolować stopień rozmrożenia.
- Możliwość samodzielnego ustawienia temperatury
- Tosty – mamy możliwość opiekania tostów, przy czym nie musimy nawet czekać, aż kombiwar się nagrzeje. Wystarczy położyć tost na płytę. Przygotowane tosty i grzanki będą miały chrupiącą skórkę, a w środku będą miękkie.
- Grillowanie – produkty powinny być położone na metalowym ruszcie. Można je złożyć na pół, jeśli są cienkie. Czas grillowania zależy od grubości i wielkości kawałków oraz ilości zastosowanego tłuszczu.
- Pieczenie ciast drożdżowych
- Pieczenie
- Możliwość samodzielnego ustawienia czasu gotowania
- Smażenie bez oleju
- Zapiekanie
- Funkcja samoczyszczenia – żeby z niej skorzystać, wystarczy nalać do naczynia czystej wody z dodatkiem płynu do naczyń. Wystarczająca ilość roztworu to 4 cm. Gdy przykryjemy naczynie pokrywką, to ustawiamy minutnik na 10 minut. Powietrze wytworzy wir myjący. Po zakończonym myciu naczynie należy opłukać pod bieżącą wodą. Ewentualnie podczas korzystania z tej funkcji, można włożyć do naczynia także ruszt, żeby go przepłukać. Funkcja ta nie może zastępować standardowego mycia, to jedynie wstępne opłukanie.
Obsługa kombiwaru Saturn- uwag kilka
Gdy urządzenie jest podłączone do zasilania, to lepiej nie podnosić pokrywy. Najpierw warto odłączyć sprzęt od prądu, a dopiero później ostrożnie ją ściągnąć. Nie nachylamy w tym czasie twarzy nad naczyniem gotującym, bo będzie się z niego wydobywać duża ilość gorącej pary i powietrza. Pokrywę powinniśmy umieścić na powierzchni odpornej na działanie wysokich temperatur. Podczas pracy jest ona bardzo gorąca, nagrzewa się także uchwyt.
Podczas gotowania np. mięs można w tym samym czasie gotować warzywa na parze. Wystarczy zawinąć je w folie i położyć obok przygotowywanego mięsa. W ten sposób można także przygotować ryby, z tym że trzeba brać pod uwagę, że produkty w folii potrzebują nieco więcej czasu niż wtedy, gdy przygotowuje się je bez folii.
W instrukcji obsługi znajdziemy wiele ciekawych przepisów, np. na pieczone żeberka, pieczone warzywa, stek itp. Warto z nich skorzystać, gdy nie wiemy co przygotować na obiad lub kolację. Najważniejsze, że w podanych przepisach mamy dokładnie objaśniony czas gotowania lub pieczenia, podaną właściwą temperaturę i dokładną ilość składników, jakich powinniśmy użyć. Warto więc skorzystać z tego dodatku i przygotować smaczne danie dla całej rodziny.
Czyszczenie kombiwaru Saturn ST-CO9151
Czyszczenie sprzętu nie jest czasochłonne. Warto jedynie pamiętać, żeby nie zanurzać pokrywy pod bieżącą wodą. Lekko wilgotną ściereczką można przecierać jedynie dno pokrywy. Wszystko dlatego, że wewnątrz tego elementu znajdują się elektroniczne elementy, które w wyniku kontaktu z wodą mogą zostać uszkodzone. Nie warto więc ryzykować. Misę można myć w zmywarce do naczyń lub pod bieżącą wodą, podobnie jak ruszt. Gdy użyjemy wcześniej funkcji samoczyszczenia, to cały proces ręcznego czyszczenia ulegnie znacznemu skróceniu.
Czy warto kupić kombiwar Saturn ST-CO9151
Posiłki, które przygotowujemy za pomocą kombiwaru Saturn ST-CO9151, odznaczają się doskonałym smakiem. Wydłużony czas przygotowywania potraw negatywnie wpływa na zachowanie wszystkich składników odżywczych, a ponadto zmienia naturalny smak gotowanych produktów. Nie doświadczymy tego, gdy w naszej kuchni zagości to urządzenie, ponieważ kombiwar zdecydowanie skraca czas przygotowywanych dań, co pozytywnie wpływa na smak i bogactwo składników odżywczych. Wszyscy, którzy pragną zdrowo się odżywiać, powinni zainteresować się tym urządzeniem.
kombiwary