Kombiwar halogenowy Camry CR 6305

Ocena

Kombiwar to urządzenie, które może zastąpić wiele kuchennych sprzętów. Termoobieg powoduje, że przyrządzane danie jest owiewane równomiernie ze wszystkich stron gorącym powietrzem. Tak jak w piekarnikach. Jego konstrukcja umożliwia znaczne skrócenie czaru obróbki termicznej. Wszystkie tego typu urządzenia składają się z żaroodpornej szklanej misy i pokrywy grzejącej, w której znajduje się wentylator i grzałka. Takim urządzeniem jest kombiwar Camry CR 6305.

Kombiwar Camry CR 6305

Urządzeniem, na które warto zwrócić uwagę, jest kombiwar Camry CR 6305. Utrzymany jest w tradycyjnej stylistyce, a jego podstawa i górny panel są zrobione z tworzywa sztucznego w kolorze białym. Ma sporą moc, bo aż 1300 W. Duża moc zdecydowanie wpływa na jego wydajność, dzięki temu mamy możliwość przygotować wykwintne dania dla całej rodziny, w stosunkowo krótkim czasie. Kup teraz kombiwar Camry CR 6305.

Kombiwar halogenowy Camry CR6305

Kombiwar ten łączy w sobie funkcje piekarnika i kuchenki mikrofalowej, z tą różnicą, że jedzenie nie jest napromieniowane. Ponadto kombiwar jest bardziej energooszczędny niż tradycyjny, duży piekarnik.

Zalety i wady ekspresu kombiwaru Camry CR 6305

Zalety Wady
  • Niska cena
  • Ładny, klasyczny design
  • Wydajność
  • Prosta obsługa
  • Szybkie i bezproblemowe czyszczenie
  • Bogate wyposażenie
  • Wielofunkcyjność
  • Brak

Podczas codziennego użytkowania nie sposób dopatrzyć się wad w tym urządzeniu. Doskonale sprawdza się przy przygotowywaniu różnorodnych potraw, co zdecydowanie pozytywnie wpływa na jego ogólną ocenę i zadowolenie użytkownika. Jest to zatem urządzenie, które można polecić.

Wyposażenie kombiwaru Camry CR 6305

Decydując się na zakup kombiwaru Camry CR 6305, w zestawie otrzymamy:

  • Misa ze szkła żaroodpornego o pojemności 12 litrów
  • Część silnikowa
  • Pokrętła służące do regulacji temperatury i ustawiania czasu gotowania
  • Otwory wentylacyjne
  • Stojak miski
  • Ruszt niski – możemy za jednym razem przygotować warzywa na parze i mięso.
  • Ruszt wysoki
  • Szklana pokrywa
  • Stojak do pokrywy
  • Uchwyt do przenoszenia urządzenia – trzeba zachować szczególną ostrożność podczas przenoszenia urządzenia, gdy znajdują się w nim rozgrzane produkty.
  • Pierścień zwiększający objętość naczynia gotującego
  • Odłączany przewód zasilający
  • Lampki kontrolne
  • Szczypce do wyjmowania rusztu i przygotowanych potraw
  • Timer mechaniczny z możliwością ustawienia czasu w przedziale od 1 do 60 minut.
  • Rączka pokrywy, która jednocześnie pełni funkcję wyłącznika bezpieczeństwa
  • Instrukcja obsługi w języku polskim i karta gwarancyjna (24 miesiące) – nie jest rozbudowana. Znajdziemy w niej tylko podstawowe informacje dotyczące obsługi urządzenia. Nie ma w niej przepisów, z których moglibyśmy skorzystać, gdy brakuje nam kulinarnych inspiracji.

Użytkowanie urządzenia Camry CR 6305

Zanim rozpoczniemy swoją przygodę z tym urządzeniem, musimy upewnić się, że w misie gotującej nie pozostały żadne kartoniki lub styropian, który chronił urządzenie podczas transportu. Żeby mieć pewność, że jest ona czysta i że przygotowane dania będą doskonałej jakości, warto ją przemyć, zanim przystąpimy do gotowania. Kombiwar powinien stać na płaskiej i stabilne powierzchni, z dala od przedmiotów łatwopalnych i poza zasięgiem dzieci. Istotną informacją jest to, że nie od razu przystępujemy do gotowania produktów. Najpierw uruchamiamy urządzenie na około 5 – 10 minut i czekamy, aż środki konserwujące grzałki ulegną wypaleniu. Nie można ominąć tego kroku, jeśli zakupione urządzenie jest nowe. Wypalone pozostałości smaru przecieramy, gdy urządzenie nieco ostygnie wilgotną szmatką. Tak przygotowane urządzenie jest gotowe do współpracy. Sprawdź cenę kombiwaru Camry CR 6305.

Camry CR 6305 kombiwar

Gdy umieścimy misę w podstawie, to wkładamy do niej jeden lub dwa ruszty, w zależności od tego, jakie danie będziemy przygotowywać. Produkty trzeba tak poukładać na ruszcie, aby był możliwy swobodny przelot powietrza. Misę należy przykryć pokrywą, przy czym, jeśli zaobserwujemy, że produkty wystają poza misę, to należy powiększyć ją za pomocą pierścienia zwiększającego objętość, który znajdziemy w zestawie. Kombiwar nie ma wówczas 12 litrów pojemności, a 18. To spora różnica. Gdy produkty są ułożone, to podłączamy urządzenie do zasilania i ustawiamy czas i temperaturę. Rączka powinna znajdować się w pozycji zamkniętej, ponieważ tylko wtedy urządzenie się uruchomi. Wyłączenie następuje automatycznie, gdy minie czas, który ustawiliśmy. To dobre rozwiązanie, ponieważ nie musimy kontrolować czasu gotowania.

Ciekawe rozwiązanie w kombiwarze Camry

Warto pamiętać, że gdy podczas pracy uniesiemy rączkę do góry, to kombiwar automatycznie się wyłączy, bez względu na to, czy upłynął już czas gotowania, czy nie. Podczas gotowania można zmieniać temperaturę, jeśli zauważymy, że tak będzie lepiej dla przygotowywanych potraw. Misa i pokrywa są przezroczyste, więc mamy ułatwione zadanie i możemy co jakiś czas sprawdzać, czy wszystko jest tak, jak chcemy. Gdy upłynie ustawiony przez nas czas, to usłyszymy sygnał dźwiękowy, a grzałki i wentylator się wyłączą.

Camry CR 6305

Po ściągnięciu pokrywy i odstawieniu ją na stojaku możemy za pomocą szczypiec wyjąć przygotowane potrawy. Musimy pamiętać, że gdy podnosimy pokrywę, to z naczynia bucha gorąca para. Lepiej nie nachylać się nad naczyniem w tym konkretnym momencie. Dobrym rozwiązaniem jest stojak na pokrywę, warto zawsze z niego korzystać i nie kłaść pokrywy w innych miejscach. Może dojść do odkształcenia powierzchni, na której ją położymy lub do powstania przebarwień.

Funkcje kombiwaru Camry CR 6305

Kombiwar halogenowy Camry CR 6305 odznacza się wielofunkcyjnością, dlatego cieszy się tak wielką popularnością wśród osób, którym zależy na tym, by jedno urządzenie zastępowało wiele innych. Warto przyjrzeć się jego funkcjom, żeby wiedzieć, na co można liczyć:

  • Zabezpieczenie przed uruchomieniem urządzenia, gdy uchwyt bezpieczeństwa jest uniesiony.
  • Opiekanie
  • Automatyczne wyłączanie urządzenia po upływie czasu ustawionego przez użytkownika
  • Podgrzewanie
  • Gotowanie
  • Możliwość samodzielnej regulacji temperatury gotowania
  • Grillowanie
  • Gotowanie na parze – to doskonały sprzęt dla tych, którzy gustują w beztłuszczowych posiłkach. Przygotowane dania zachowują swój kolor i naturalny smak.
  • Możliwość samodzielnego ustawienia czasu gotowania
  • Rozmrażanie – podczas rozmrażania warto co jakiś czas przewracać na drugą stronę produkty. Najlepiej, gdy są one w siateczkach, które ściągamy, dopiero gdy produkt się rozmrozi. Unikamy w ten sposób nadmiernego pobrudzenia misy.
  • Pieczenie ciast i mięsa

Mamy do dyspozycji zegar, w związku z tym możemy sami regulować czas przygotowywania danego posiłku. Po określonym czasie urządzenie automatycznie się wyłącza. Dlatego nie musimy się przejmować, że nasz posiłek się przypali, gdy w trakcie gotowania zajmiemy się czymś innym. Oczywiście prawidłowe ustawienie zarówno temperatury, jak i czasu gotowania wymaga pewnej praktyki. Nie od razu będziemy wiedzieć, jakie parametry będą optymalne, by uzyskać zadowalające rezultaty gotowania. Zanim dojdziemy do wprawy, niejednokrotnie będziemy musieli modyfikować czas i temperaturę podczas procesu gotowania. Duże znaczenie ma wielkość i konsystencja przygotowywanych posiłków. Jednak bez obaw, z czasem będziemy działać bardziej intuicyjnie, a przygotowane potrawy będą prawdziwą ucztą dla podniebienia. Dobrym rozwiązaniem, które zastosowano w tym modelu, jest możliwość powiększenia misy, gdy przygotowujemy wielodaniowy posiłek dla całej rodziny. Zakładając pierścień powiększający, możemy bowiem powiększyć naczynie aż o kilka litrów. Kliknij by dokonać zakupu kombiwaru Camry CR 6305.

Jak ugotować w kombiwarze smaczne jedzenie

Gotowanie w tym kombiwarze nie jest trudne, więc możemy być pewni, że nie sprawi nam to problemu. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, które sprawiają, że przygotowane posiłki są dobrze dogotowane i smaczne. Pierwszą z nich jest właściwe układanie produktów na ruszcie. Jeśli zostawimy odstępy między produktami, to posiłek będzie szybciej gotowy. A wszystko dlatego, że krążące w naczyniu powietrze ogrzeje każdą stronę przygotowywanego produktu równomiernie. W urządzeniu tym nie spotkamy się z czymś takim jak funkcja podtrzymywania ciepła, w związku z tym, jeśli zależy nam, żeby posiłek był ciepły, gdy go serwujemy, to warto nakładać potrawę na talerz bezpośrednio przed podaniem. Do tego czasu danie może leżeć na ruszcie i dogrzewać się ciepłotą grzałki. Mija bowiem nieco czasu, zanim całkowicie ostygnie.

Kombiwar Camry CR 6305

Gdy  przekręcimy temperaturę przed końcem pieczenia na najniższą i zostawimy jedynie włączony wentylator, to przygotowane danie będzie chrupiące. To jak bardzo soczyste są przygotowane dania, w dużej mierze zależy od tego, ile wody wlaliśmy do miski. Dwie szklanki wody powinny być wystarczające, jeśli zależy nam na takim efekcie. Z powodzeniem ugotujemy w tym urządzeniu także produkty, które zawinęliśmy w folię aluminiową lub rękaw kuchenny. Piekąc ciasto, warto je przykryć folią aluminiową, którą ściągamy przed końcem pieczenia, aby wierzch ciasta był chrupiący. Stosując się do tych zasad, możemy mieć pewność, że jakość przygotowanych dań nas nie zawiedzie. Jak widać, jest to urządzenie, które poradzi sobie z większością powierzonych mu zadań, przy minimum wysiłku z naszej strony.

Do czego służy kombiwar

W zestawie znajdziemy dwa ruszty. To, którego użyjemy, zależy od tego, jak duży posiłek przygotowujemy. Możemy użyć obu i przygotować urozmaicone danie. Poza gotowaniem, pieczeniem ciast i mięsa i grillowaniem, można wykorzystywać kombiwar do suszenia owoców i grzybów i sterylizacji. Jego zastosowanie jest naprawdę wszechstronne, wiec warto dać mu szansę, zwłaszcza że niewiele ryzykujemy. Urządzenie to jest tanie, dlatego jego wszechstronność jest więcej niż tylko miłym zaskoczeniem. Z racji tego, że mamy możliwość przygotowywania dań bez lub z niewielką ilością tłuszczu, przygotowane potrawy zachowują swój naturalny smak i wszystkie wartości odżywcze. To ogromna zaleta tego typu sprzętów. Posiłki przygotowane za pomocą tego urządzenia nie są wysuszone, co jest sporym atutem. Porównaj ceny kombiwaru Camry CR 6305.

Czyszczenie kombiwaru Camry CR 6305

Przed przystąpieniem do czyszczenia musimy odłączyć kombiwar od zasilania. Pokrywa kombiwaru to element, którego nie można moczyć, więc przecieramy ją jedynie wilgotną ściereczką i wycieramy do sucha. Szklane naczynie i ruszty możemy myć pod bieżącą wodą z dodatkiem delikatnego płynu do mycia naczyń. Należy uważać, by część silnikowa nie miała styczności z wodą. Misę można również umyć w zmywarce, jeśli tak będzie nam wygodniej. Rusztów nie warto do niej wkładać, bo istnieje spore prawdopodobieństwo, że zrobią się czarne pod wpływem działania silnych detergentów. Najlepiej więc umyć je bezpośrednio po przygotowaniu potraw, nie jest to wówczas czasochłonne.

Czy warto kupić kombiwar Camry CR 6305

Kombiwar to urządzenie idealne dla tych, którzy chcą szybko przygotować zdrowe danie. Duże naczynia gotujące umożliwiają przygotowanie wielodaniowych posiłków dla całej rodziny. Jest to wielofunkcyjny sprzęt, który z całą pewnością sprawdzi się w każdej kuchni.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
15 ⁄ 3 =