Sokowirówka MPM J-45 opinie

Ocena

Zdrowe soki powinny być nieodłącznym elementem prawidłowo zbilansowanej diety. Są źródłem wielu witamin i minerałów, a dodatkowo gaszą pragnienie w upalny dzień i są idealnym dodatkiem do śniadań lub podwieczorków. Mając w domu odpowiedni sprzęt, można uzyskać pyszny sok z ulubionych owoców i warzyw w zaledwie kilka minut. Jednymi z tego typu urządzeń są sokowirówki- w tym artykule przedstawimy model MPM J-45. Sokowirówki odznaczają się nie tylko atrakcyjnym designem, ale także przystępną ceną. Niemal każdy może sobie pozwolić na zakup tego sprzętu i codziennie cieszyć się smakiem soków pełnych witamin.

Sokowirówka MPM J-45

Sokowirówka MPM J-45 to sprzęt, którym warto się zainteresować, jeśli poszukuje się niedrogiego i dobrze prezentującego się urządzenia.  Sprawdź cenę sokowirówki MPM J-45.Sokowirówka MPM J-45 Sokowirówka jest wykonana z tworzywa sztucznego i stali szczotkowanej. Plastikowe elementy mają czarny kolor, a pokrywa jest przezroczysta. Urządzenie ma moc 700 W, więc można sądzić, że poradzi sobie nawet z twardymi warzywami i owocami.

Poznaj zalety i wady sokowirówki MPM J-45

Zalety Wady
  • Niska cena
  • Ładny design
  • Szybka praca
  • Łatwe czyszczenie
  • Prosta, intuicyjna obsługa
  • Dość głośna praca
  • Konieczność częstego opróżniania i czyszczenia sitka

Podczas pracy z sokowirówką można zauważyć pewne mankamenty. Zwłaszcza gdy wrzuca się do otworu twarde owoce. Ma się wrażenie, że sokowirówka nie do końca sobie z nimi radzi. Podczas pracy można zauważyć, że niewielka ilość miąższu trafia do pojemnika, raczej osiada na sicie, przez co bardzo często trzeba je czyścić. Miąższ, który pozostaje po przygotowaniu soku, jest mokry. Z powodzeniem można wycisnąć z niego jeszcze sporo soku.

Wyposażenie sokowirówki MPM J-45

Warto przyjrzeć się wyposażeniu sokowirówki MPM J-45, aby wiedzieć, co otrzymuje się w zestawie:

  • Podstawa urządzenia z silnikiem
  • Otwór wlotowy do dozowania warzyw i owoców – jest na tyle duży, że z powodzeniem można dozować duże owoce i warzywa.
  • Popychacz – służy do popychania przez otwór warzyw i owoców. Ze względów bezpieczeństwa, powinno się go używać za każdym razem, gdy przygotowuje się sok. Nie można popychać produktów palcami.
  • Siatkowe sito trące wykonane ze stali nierdzewnej – jest to ważny element sokowirówki. Co jakiś czas trzeba sprawdzać, w jakim jest stanie. Jeśli jest uszkodzone, to koniecznie trzeba je wymienić. Zniszczone sito nie spełnia swojej funkcji. Na szczęście nie jest to drogi element.
  • Zdejmowany zbiornik na odpadki o pojemności 2,2 litra
  • Rączka do zamykania górnej pokrywy – jeśli nie jest zaciśnięta, to sokowirówka się nie uruchomi. Żeby rozpocząć pracę, trzeba ją dokładnie docisnąć.
  • Włącznik/wyłącznik
  • Regulator prędkości – 2 stopnie prędkości. Szczególne przydatne przy przetwarzaniu owoców i warzyw o zróżnicowanej konsystencji i strukturze.
  • Odpływ soku z zabezpieczeniem przed kapaniem – aby zapobiec kapaniu soku, wystarczy podnieść rynienkę, po której spływa sok do góry.
  • Przezroczysta górna pokrywa
  • Nóżki antypoślizgowe – są one wykonane z gumy i zapewniają stabilność sokowirówki podczas pracy. Jeśli nóżki są suche, to sprzęt nie przesuwa się nawet podczas obróbki twardych owoców i warzyw.
  • Przewód zasilający – niestety nie ma schowka, do którego można by było schować kabel po skończonej pracy. Pozostaje nawinięcie go dookoła podstawy.
  • Instrukcja obsługi w języku polskim i karta gwarancyjna – można w niej znaleźć objaśnienia dotyczące samego użytkowania sokowirówki, jak i dokładne informacje dotyczące jej montażu i demontażu.

Po wyjęciu urządzenia z opakowania trzeba usunąć wszelkie folie i tekturki zabezpieczające sokowirówkę, a następnie umyć wszystkie elementy, które będą miały styczność z żywnością. Gdy obeschną, należy je prawidłowo zamontować. Jeśli części nie będą dobrze dopasowane, to nie będzie można uruchomić sokowirówki. Jest to jedno z zabezpieczeń, w które wyposażony jest sprzęt.

MPM J-45Sokowirówka powinna zostać umieszczona na stabilnej, poziomej powierzchni. Warto upewnić się, że jest sucha, podobnie jak nóżki antypoślizgowe, które znajdują się na spodzie urządzenia. Jeśli będą mokre, urządzenie nie będzie stało stabilnie na blacie i może przemieszczać się w trakcie wyciskania soku. Kliknij by dokonać zakupu modelu MPM J-45.

Funkcje sokowirówki MPM J-45

Sokowirówka MPM J-45 ma kilka funkcji, które warto poznać, zanim przystąpi się do pracy:

  • Blokada kapania
  • Zabezpieczenie przy nieprawidłowym montażu części
  • 2 – stopniowa regulacja prędkości
  • Możliwość dozowania całych owoców i warzyw

Funkcje są zatem dość standardowe, oprócz 2 – stopniowej regulacji prędkości. Jest to funkcja, która nie jest dostępna we wszystkich urządzeniach tego typu. W tym przypadku jest, co jest zdecydowanym atutem, zważywszy na to, że ten model jest stosunkowo tani.

Jak działa sokowirówka MPM J-45

Gdy sokowirówka jest włączona, nie można ściągać pokrywy. Musi być ona zablokowana rączką blokującą. Ustawienie mniejszej prędkości sprawdza się przy wyciskaniu soku z miękkich warzyw i owoców. Natomiast wyższa prędkość zalecana jest do produktów twardych i zawierających mniej soku. zdrowy sok W ciągu jednej minuty można uzyskać około 1 litr soku. Jest to wiec doskonała informacja dla tych, którym szczególnie zależy na oszczędności czasu. Szybko można otrzymać sporą ilość soku. Aby skorzystać z zabezpieczenia przed kapaniem, należy podnieść rynienkę wylotową soku do góry. Jeśli się to zrobi, to sok nie będzie kapał na blat.

Złożenie sokowirówki MPM J-45

Złożenie sokowirówki, nie powinno przysparzać problemu. Mimo to podczas pierwszego montażu warto robić to na podstawie  instrukcji obsługi. Na główną obudowę sokowirówki, w pierwszej kolejności trzeba nałożyć obudowę sita i sito trące. Całość trzeba przykryć przezroczystą pokrywą, którą zatrzaskuje się za pomocą uchwytu do zamykania pokrywki. Ostatnim krokiem jest instalacja pojemnika na odpadki i podstawienie pojemnika na sok pod wylotem soku.

Sokowirówka MPM J-45 przetwarza całe warzywa i owoce

Używając tej sokowirówki, ma się możliwość wyciskania soku z całych owoców i warzyw. Nie ma konieczności ich obierania ani drylowania pestek. Konieczność taka zachodzi tylko wówczas, gdy wrzuca się do otworu wlotowego brzoskwinie, wiśnie, śliwki itp. czyli owoce, których pestki są bardzo twarde.

Jak wyciskać sok z owoców i warzyw

Przed przystąpieniem do wyciskania soku warto przygotować warzywa i owoce. Powinny być dokładnie umyte. Jeśli wyciska się sok z owoców takich jak np. figi, pigwa, winogrona, to warto czyścić sitko trące mniej więcej po każdym wyciśnięciu około 0,5 kg owoców. Po podstawieniu pod wylot soku pojemnika należy włączyć sokowirówkę i przełączyć włącznik na pozycję 1 lub 2. W ten sposób reguluje się prędkość sokowirówki. Po poczynieniu tych ustawień można rozpocząć wrzucanie do otworu produktów, z których będzie przyrządzało się sok. Produkty najlepiej popychać przez otwór za pomocą dołączonego do zestawu popychacza. sokowirowka MPM J-45Warto co jakiś czas sprawdzać, czy zbiornik na odpadki nie jest przepełniony. Jeśli tak, to trzeba wyłączyć sokowirówkę i opróżnić pojemnik. Po zakończeniu pracy wystarczy wyłączyć sokowirówkę, opróżnić  i oczyścić pojemnik oraz sito trące.

Podczas pracy może się zdarzyć, że sokowirówka wpadnie w drgania i będzie produkować zdecydowanie mniej soku, niż powinna. Wówczas należy ją wyłączyć i dokładnie wyczyścić sitko trące. Warto wiedzieć, że twarde owoce i warzywa mogą znacznie przeciążać silnik urządzenia. W związku z tym robiąc sok z takich właśnie produktów, nie powinno się obciążać sokowirówki zbyt długą pracą. W gruncie rzeczy, ta sokowirówka nie powinna pracować przez czas dłuższy niż 2 minuty. Oczywiście chodzi o ciągłą pracę. Warto obserwować sprzęt podczas pracy, zazwyczaj wszelkiego rodzaju nieprawidłowości łatwo wychwycić samodzielnie. W przypadku stwierdzenia jakiegokolwiek symptomu nieprawidłowej pracy najlepiej wyłączyć urządzenie i odczekać kilka minut, zanim znów się je włączy.

Jak osiągnąć wysoką efektywność sokowirówki MPM J-45

Żeby efekty pracy były w pełni zadowalające najlepiej wyciskać sok z owoców i warzyw, które są dojrzałe i świeże. Nie powinny być jednak zbyt dojrzałe, ponieważ wówczas otrzymany sok może nie być klarowny. Podczas przygotowywania soku z jabłek warto wcisnąć do niego kilka kropel cytryny. Jest wtedy większa szansa na to, że szybko nie zbrązowieje. Podczas wrzucania do otworu warzyw, które zawierają liście, warto je wcześniej usunąć. Sokowirówka nie nadaje się do wyciskania soku z porzeczek i rabarbaru. Jeśli przygotowany sok okaże się zbyt gęsty, można go z powodzeniem rozcieńczyć, wlewając do niego trochę wody. Tutaj kupisz sokowirówkę MPM J-45.

Demontaż sokowirówki i czyszczenie

Obsługa urządzenia jest banalnie prosta, podobnie jak demontaż i przygotowanie części do mycia. Przed przystąpieniem do odłączania poszczególnych elementów, trzeba pamiętać o tym, żeby odłączyć sprzęt od zasilania. Gdy sito trące całkowicie się zatrzyma, należy wyjąć popychacz z otworu wlotowego i zdjąć pokrywę odblokowując uchwyt. Po wyciągnięciu pojemnika na miąższ trzeba zdemontować obudowę sita łącznie z sitkiem trącym. Elementy te trzeba dokładnie umyć przed kolejnym użyciem.

Warto to zrobić bezpośrednio po przygotowaniu soku, żeby pozostałości produktów nie zdążyły zaschnąć. Zaschnięte warzywa i owoce szczególnie trudno usunąć z sita trącego. Górną obudowę najlepiej przecierać wilgotną ściereczką. Pozostałe części, które mają kontakt z żywnością najlepiej myć pod bieżącą wodą z dodatkiem delikatnego płynu do mycia naczyń. Sito również można umyć w ten sposób. Jest to element, którego nie można myć w zmywarce do naczyń.

Podstawy z silnikiem nie można zanurzać w wodzie. Można ją jedynie przecierać ściereczką. Po obeschnięciu wszystkich elementów można ponownie złożyć sokowirówkę i odstawić ją, do momentu kolejnego użycia. Sokowirówka jest dość duża, mimo to można ją przechowywać w szafce, pod warunkiem, że poszczególne jej elementy są zdemontowane.

Czy warto kupić sokowirówkę MPM J-45

Jest to sprzęt dla osób, które chcą szybko przygotować ulubiony napój. Sok przygotowany za pomocą sokowirówki nie nadaje się do przechowywania w lodówce, najlepiej spożyć go od razu. sok owocowy z sokowirówkiJeśli zostanie pozostawiony na dłuższy czas, rozwarstwi się. Nie jest to estetyczne i z całą pewnością nie zachęca do picia. Najlepiej więc wypić go od razu, póki są w nim zawarte minerały i witaminy. Szybkość przygotowywania soków to z całą pewnością największa zaleta tego urządzenia. Zapewne dlatego sokowirówki mają wielu zwolenników. Kolejną kwestią jest cena, ta także zachęca do zakupu.

Jedno jest pewne, warto pić zdrowe soki. A to, jaką metodą zostanie przygotowany, zależy tylko i wyłącznie od indywidualnych upodobań i w dużej mierze od kwoty, jaką można przeznaczyć na zakup urządzenia, które posłuży do przygotowania soku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
15 − 13 =