Jaki rodzaj ekspresu do kawy wybrać

Ocena

Wstajesz z rana i marzy Ci się kawa jak z włoskiej kawiarni? A może szef kazał Ci znaleźć najlepszy ekspres do biura i samemu już nie wiesz co wybrać?

Jednak zanim Ci doradzimy jaki ekspres do kawy najlepiej wybrać musisz nam powiedzieć jaką kawę lubisz najbardziej pić? Włoskie espresso, czarną kawę po amerykańsku czy może „po turecku”? W dzisiejszych czasach każdy z nas zaczyna dzień od porządnej porcji kofeiny i to bardzo często nie jednej!

Każdy ma również swój ulubiony sposób picia kawy i dlatego producenci ekspresów do kawy starają się być jak najbardziej zmyślni. Po zakupie ekspresu nie będziesz już musieć samemu martwić się o sposób przyrządzenia Twojej ulubionej kawy, gdyż maszyna zrobi to za Ciebie.

Przetestowaliśmy wiele ekspresów do kawy i podpowiemy Ci, który naszym zdaniem spełni Twoje oczekiwania jakościowe i finansowe. Już nie będziesz musieć robić tylko czarnej kawy albo z dodatkiem mleka. Teraz możesz pić latte codziennie do łóżka!

Rodzaje Ekspresów do Kawy

Ekspres Przelewowy

Najbardziej klasyczny ekspres, który nam Polakom kojarzyć się może z Ameryką, gdyż w każdym amerykańskim filmie zobaczymy te ekspresy. Kawa jaka z niego wychodzi jest trochę podobna do „kawy po turecku”(która zalewana jest wrzątkiem). W Papierowy lub stały filtr, sypiemy ulubioną kawę zmieloną. Woda gotuje się dzięki specjalnej grzałce która znajduje się w górnej części urządzenia. Po zagotowaniu woda powoli spływa do filtra a stamtąd do dzbanka w którym znajdzie się nasza ulubiona kawa.

ekspres-przelewowy

Ceny Ekspresów przelewowych są dość niskie gdyż wahają się od 40zł do 700zł. Ofertę ciekawych modeli wraz z cenami znajdziesz np w sklepie Euro Rtv AGD – kliknij aby zobaczyć

Poznaj zalety i wady Ekspresów Przelewowych

Zalety Wady
  • Duży pojemnik na wodę, dzięki któremu możemy przyrządzić dużą ilość naszej ulubionej kawy
  • Płyta grzewcza utrzymuje ciepło zrobionej kawy, przez co nasza kawa długo będzie gorąca
  • Przygotowanie kawy w ekspresie potrafi być czasochłonne. Wymiana filtra i długie przyrządzenie wywaru może zająć nawet 15min
  • Brak możliwości zrobienia latte machiatto czy cappuccino. Nie można również ustawić mocy kawy
  • Kawa zrobiona w ekspresie przelewowym zawiera ciężko przyswajalne składniki – substancje gorzkie i kwasy
  • Wysoka zawartość kofeiny w jednej filiżance. W 1 filiżance znajduje się od 60-100 mg kofeiny czyli dwa razy więcej niż w filiżance kawy z ekspresu ciśnieniowego

Ekspres ciśnieniowy

Ekspres ciśnieniowy jest to taki ekspres w którym gorąca woda pod ciśnieniem przechodzi przez kawę, dzięki czemu czas kontaktu kawy z wodą jest krótszy. Dzięki krótkiemu kontaktowi wody z kawą wszystkie ważne substancje jak tłuszcze, proteiny i cukry zostają rozpuszczone w wodzie. Z kolei substancje kwasowe i gorzkie pozostają w fusach.

Ekspresy Ciśnieniowe mogą być niskociśnieniowe lub wysokociśnieniowe. To właśnie ekspresy do kawy wysokociśnieniowe pozwalają na zaparzenie naszego ulubionego włoskiego espresso. Charakteryzuje się ono tym, że parzy się około 25 sekund, a samego wywaru jest niewiele. W ten sposób zaparzone espresso ma pożądany smak, barwę i piankę. Na podstawie espresso tworzone są inne napoje kawowe jak latte macchiato, cappuccino czy kawa czarna.

Rodzaje Ekspresów Ciśnieniowych :

Kawiarka/Ekspres Dzbankowy – ekspres niskociśnieniowy który składa się z pojemnika na wodę, pojemnika na kawę oraz pojemnika na gotowy napój. Po wsypaniu kawy i nalaniu wody ustawiamy go na płycie kuchennej lub płomieniu. Woda się gotuje, a powstała para przetłacza wodę do góry przez kawę. Kawiarka wykonana jest zazwyczaj z aluminium i można ją kupić już od 30zł, albo ze stali, gdzie ceny zaczynają się od 90zł. Oczywiście jeżeli już decydujemy się na kawiarkę, to nie ma co oszczędzać i warto wydać parę złotych na stalowy pojemnik, gdyż w smaku jest znaczna różnica.

kawiarka

Aby sprawdzić aktualnie dostępne kawiarki przejdź do oferty sklepu Euro – kliknij tutaj

Poznaj zalety i wady Kawiarki

Zalety Wady
  • Możliwość zrobienia kawy dla 1 osoby ale również nawet dla 6 osób
  • Czas przygotowywania kawy w zależności od ilości wlanej wody trwa od 5 – 15 minut
  • Mocny aromatyczny smak kawy, niestety z lekkim kwaskowatym posmakiem

Ekspres ręczny niskociśnieniowy

Działanie podobne do ekspresu dzbankowego, z tą różnicą że posiada kolbę, do której wsypujemy zmieloną kawę. Po wsypaniu zmielonej kawy zakładamy ją do ekspresu, a woda pod ciśnieniem wytworzonym przez parę w zamkniętym pojemniku, przelewa się przez kawę i wlewa do ustawionego naczynia.

Poznaj zalety i wady ekspresu ręcznego niskociśnieniowego

Zalety Wady
  • Większość ekspresów posiada dyszę, którą możemy wykorzystać do spienienia mleka, dzięki czemu możemy przygotować białe kawy jak cappuccino czy latte macchiato
  • Niewielki rozmiar sprawi że nasz ekspres zmieści się nawet w najmniejszej kuchni
  • Stosunkowo szybki czas przygotowania napoju – maksymalnie 5 minut
  • Posiadanie oddzielnie młynka do mielenia kawy
  • Przygotowanie małej ilości kaw, gdyż zazwyczaj mamy możliwość zrobienia tylko jednej kawy naraz
  • Ręczne nakładanie każdej porcji kawy
  • Tańsze modele mogą być głośne i toporne w obsłudze

Ekspresy kolbowe możesz sprawdzić na stroni sklepu Euro – kliknij tutaj. Sprawdzisz tam nie tylko konkretne modele z cenami, ale także poznasz przydatne opinie.

Ekspres automatyczny

Ta maszyna zrobi wszystko za nas albo prawie wszystko. Ograniczeniem tutaj może być jedynie nasz budżet i to od niego będzie zależał stopień automatyzacji urządzenia. Ceny wahają się od 400zł do kilkudziesięciu tysięcy za profesjonalne ekspresy do restauracji. Każdy ekspres do kawy automatyczny posiada wbudowany młynek który pozwala nam wybrać stopień zmielenia naszej kawy. Możemy również zdecydować czy przygotujemy jedną kawę czy dwie. Jeżeli chcemy przygotować mleczną kawę na naszym ekspresie, to w tańszych modelach sami musimy spienić mleko, bądź też wsadzić dyszę do pudełka z mlekiem. W tych droższych modelach wszystko jest już robione za nas, a my tylko musimy wlać mleko w odpowiednie miejsce. Ekspresy automatyczne świetnie sprawdzają się w domu i w biurze, gdyż czas robienia kawy jest bardzo krótki.

Poznaj zalety i wady ekspresu automatycznego

Zalety Wady
  • Szybkość i łatwość przygotowywania kawy
  • Posiada wbudowany młynek do kawy
  • Można również robić kawę z kawy mielonej
  • Świetny smak kawy
  • Prosty w obsłudze
  • Cena i gabaryty urządzenia

Jeżeli chcesz poznać informację na temat konkretnych modeli ekspresów, sprawdź inne nasze artykuły. Jeżeli interesują Cię także ceny i opinie klientów, którzy używają konkretnych modeli odwiedź sklep Euro – kliknij tutaj

Ekspres Kapsułkowy

Ostatnio ekspres kapsułkowy to bardzo popularny automat do robienia kawy. Do urządzenia wlewamy wodę która się gotuje oraz kapsułki, w których znajduje się zmielona kawa. Kiedy woda się zagotuje przelewa się przez naszą kapsułkę i wylatuje gotowy napój.

ekspres-kapsulkowy

Poznaj najpopularniejsze ekspresy kapsułkowe i sprawdź jakie zalety i wady ma przygotowywanie kawy w ekspresie kapsułkowym.

Poznaj zalety i wady ekspresu kapsułkowego

Zalety Wady
  • Czas przygotowania kawy
  • Cena urządzenia
  • Prosta obsługa
  • Ciągle należy kupować kapsułki bez których urządzenie nie działa

Ekspresy kapsułkowe występują w bardzo wielu formach i różnych cenach – sprawdzisz je w sklepie Euro – kliknij tutaj

Ekspres do zabudowy

W dzisiejszych czasach możemy również mieć ekspres do zabudowy, czyli taki który zostanie na stałe wbudowany w naszej kuchni. Są to zazwyczaj ekspresy automatyczne choć oczywiście istnieją również kolbowe. Należy się jednak liczyć z tym, że na ekspres zabudowany wydamy więcej pieniędzy, niż na ekspres automatyczny, wolnostojący o takich samych parametrach.

Poznaj zalety i wady ekspresów do zabudowy

Zalety Wady
  • Szybkość i łatwość przygotowywania kawy
  • Posiada wbudowany młynek do kawy
  • Można również robić kawę z kawy mielonej
  • Świetny smak kawy
  • Prosty w obsłudze
  • Cena nie idąca w parze z lepszą jakością w porównaniu do ekspresu automatycznego wolnostojącego
  • Trudność w zachowaniu czystości
  • Utrudniony dostęp w przypadku jakiejkolwiek awarii

Choć ekspresy do zabudowy są raczej inwestycją nieopłacalną, to czasami warto je mieć, choćby po to by oszczędzić miejsce, lub by nasza kuchnia wyglądała tak jak sobie wymarzyliśmy. Aby poznać aktualnie sprzedawane ekspresy do zabudowy wraz z cenami i opiniami użytkowników kliknij tutaj

Na jakie parametry zwrócić uwagę kupując ekspres:

Ciśnienie ekspresu – jak sama nazwa wskazuje – dotyczy ekspresów ciśnieniowych. Podawane jest w barach i określa maksymalną siłę, z jaką woda przepływa przez zmieloną kawę. Ciśnienie może wynosić od 3 (ekspresy niskociśnieniowe) do 19 bar. Ciśnienie od 12 do 19 bar jest standardem w ekspresach ręcznych i automatycznych.

Moc grzałki – czyli szybkość, z jaką nagrzewa się woda służąca do przyrządzania kawy, mierzona w watach (W). Im większa moc ekspresu, typ szybciej będzie on gotowy do pierwszego użycia po włączeniu. Czas ten może trwać od 9 minut do 15 sekund. Moc grzałek w ekspresach przelewowych wynosi od 550 do 1700 W (w modelach ekspresów przelewowo-ciśnieniowych), a w ciśnieniowych – od 1050 do nawet 2650 W. W domowych ekspresach wysokociśnieniowych stosuje się dwie różne metody podgrzewania wody. Pierwszą jest Thermoblock, czyli ogrzewacz przepływowy. W niewielkich ekspresach skuteczniej utrzymuje stałą temperaturę parzenia kawy, co z kolei wpływa pozytywnie na aromat naparu. Pozostałe stosują boiler, w którym magazynowany jest zapas gorącej wody. Boilery w domowych ekspresach są zazwyczaj dość małe i przez to mniej stabilne temperaturowo niż Thermoblocki. Mają za to zaletę w postaci dostarczania mocnego strumienia pary do spieniania mleka.

Od długości procesu parzenia zależy smak kawy. Im dłużej kawa będzie miała kontakt z gorącą wodą, tym więcej jej substancji rozpuści się w wodzie. Sztuka polega na tym, by rozpuścić te pożądane, ograniczając jednocześnie ilość tych odpowiedzialnych za gorzki smak i drażnienie żołądka. Im drobniej będzie zmielona kawa, tym proces rozpuszczania substancji będzie szybszy.

Filtry – ekspresy automatyczne mają często na wyposażeniu filtry wodne, takie jak filtr antychlorowy, który usuwa z wody nieprzyjemny zapach i posmak lub filtr węglowy, który oczyszcza wodę z bakterii.
Wyświetlacz LCD – udogodnienie dla każdego. Na ekranie wyświetlane są wybrane przez Ciebie funkcje i programy (część urządzeń, takich jak Saeco Talea Touch, daje możliwość dotykowego wyboru funkcji). Wyświetlacz sygnalizuje konieczność opróżnienia pojemnika z fusami i wymiany filtra. Podświetlane ekrany ułatwią przyrządzenie kawy w słabo oświetlonym pomieszczeniu.

saeco-talea-touch

System aroma whirl plus (czyli „wirowanie” aromatu) – wydobędzie dla Ciebie z kawy to, co w niej najlepsze. Dzięki zawartości elastycznego pojemnika, para wodna jest wprowadzana w system wirowania, dzięki czemu zaparzona kawa jest wyjątkowo aromatyczna (Bosch TKN 68E751).

boshTKN68E751

Funkcja regulacji mocy (funkcja SBS) – jeśli rano lubisz pić mocną, czarną espresso, ale wieczorem masz już raczej ochotę na coś lżejszego – tak funkcja jest idealna dla Ciebie. Nie musisz zastanawiać się, czy ilość wsypanej przez Ciebie do sitka kawy da Ci wywar jakiego oczekujesz – automat zadecyduje za Ciebie. Niektóre ekspresy, takie jak Siemens TK 69009, umożliwiają wybór odpowiedniego programu.

SiemensTK69009

System milk whirl („wirowanie” mleka) – umożliwia uzyskanie wyjątkowo spienionej i delikatnej piany do cappuccino i latte.

Funkcja Thermocream – nadaje kawie gęstą, kremową konsystencję (jak z włoskiej kawiarni).

System self-priming (samozasysanie) – zapobiega dostaniu się do wody i dysz ekspresu powietrza, co chroni urządzenie przed zapowietrzeniem.

System I.P.B.A.S. – opatentowany przez firmę Jura. Nadaje kawie wyjątkowo głęboki smak i aromat, dzięki funkcji wstępnego zaparzania (kawa jest przed przyrządzeniem przez chwilę moczona w gorącej wodzie).

Funkcja samooczyszczania – bardzo wygodne rozwiązanie dla zabieganych. Dzięki niej, nie musisz już codziennie myć ekspresu – za pomocą jednego przycisku oczyści się sam. Część ekspresów (np. Ariston MCA 16 ) posiada nawet automatyczną funkcję odkamieniania. Pamiętaj, że funkcja samooczyszczania nie gwarantuje Ci, że możesz zupełnie zapomnieć o myciu ekspresu!

Jaki będzie więc najlepszy ekspres do kawy

Jeżeli chodzi o rodzaj, oczywiście będzie to ekspres ciśnieniowy automatyczny. Takie urządzenie może za nas zrobić praktycznie wszystko. Posiada wiele ciekawych i przydatnych funkcji, które nie tylko usprawniają proces parzenia kawy, ale także tworzą napój o idealnym smaku i aromacie. Niestety cena odstrasza wielu miłośników kawy. Ekspresu ciśnieniowe automatyczne są dość drogie, choć ostatnio ich ceny mocno spadły. Jeżeli nie zależy nam na automatycznym spienianiu mleka, to możemy kupić, całkiem przyzwoity model do kwoty około 1000 zł. Aby uzyskać bardzo dobry smak kawy, a jednocześnie nie wydawać zbyt dużo pieniędzy, wybierzmy kawiarkę, czyli ekspres dzbankowy. Nie jest to niestety urządzenie komfortowe, ale pozwala cieszyć się dobrą kawą. Dla leniwych, którzy również nie chcą wydawać dużych kwot na ekspres, polecamy ekspresy kapsułkowe. Te urządzenia są dość tanie, ale smak kawy jest nieporównywalnie gorszy.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *