Jak zaparzyć dobre espresso

Ocena

Prawdopodobnie gdyby przyszło nam przeprowadzić ankietę i zadać osobom ankietowanym pytanie jakie według nich powinno być idealne Espresso, najczęstszą odpowiedzią byłoby: o mocnym kawowym smaku oraz intensywnym aromacie. Ten rodzaj kawy większości osób kojarzy się właśnie z takimi cechami.

Zazwyczaj Espresso przygotowywane jest z niewielkiej ilości wody. Sztuką jest wydobycie jak najbardziej intensywnego aromatu i kawowego smaku naparu. Przepływ wody przez zmielone ziarna powinien odbyć się szybko, wręcz błyskawicznie. Wówczas będziemy mieli gwarancję, iż kawa będzie wolna od składników negatywnie wpływających na jej smak. Zbyt długie parzenie naparu może przyczynić się do jego gorzkiego posmaku.

Cechą charakterystyczną odpowiednio zaparzonego Espresso jest orzechowo-brązowa pianka o niewielkiej grubości unosząca się na powierzchni napoju (nazywana crema).

Podstawowe cechy dobrze przygotowanego espresso

Często pijąc kawę w różnorodnych restauracjach czy kawiarniach możemy zauważyć różnicę w smaku pomiędzy nimi. Typ kawy ten sam a smak, aromat i wygląda inny… Jak rozpoznać czy Espresso zostało dobrze zaparzone? Oto wykaz podstawowych cech idealnie przyrządzonego Espresso:

  • pierwsze, co powinno nam się rzucić w oczy to odpowiedni, atrakcyjny wygląd; tak jak wcześniej zostało wspomniane – na powierzchni naparu powinna znajdować się delikatna pianka w kolorze orzechowo-brązowym,
  • również duże znaczenie ma kolor samego naparu kawowego – powinien on przybrać barwę rdzawo-orzechową,
  • konsystencja Espresso powinna być delikatnie kremowa, a pianka znajdująca się na jej powierzchni mieć grubość 2-4 milimetrów,
  • dobrym sygnałem jest również trwałość wyglądu kawy – gdy pianka opadnie zbyt szybko albo napar zacznie zmieniać kolor prawdopodobnie popełniono jakiś błąd podczas przygotowania napoju,
  • ważną kwestią jest również smak kawy – powinien on nie zmieniać się podczas jej picia; bez wyjątku czy pijemy Espresso 5 minut czy 30 minut smak zawsze ma pozostać taki sam,
  • a jaki smak ma idealne Espresso – to połączenie, wyrafinowana kompozycja słodyczy, kwaskowości oraz przyjemnej goryczki,
  • nie zapomnijmy o intensywnie kawowym, typowym dla Espresso zapachu; powinien on być mocny i wyrazisty.

Idealne Espresso – jaki warunki powinny być spełnione?

Przygotowanie dobrego Espresso wymaga tak wiedzy teoretycznej, jak i praktycznej. O czym powinniśmy pamiętać przygotowują ten rodzaj kawy? Oto lista ważnych elementów składowych:

  • kawa powinna być świeżo palona, wówczas osiągniemy najwyższy poziom intensywności smaku i zapachu naparu,
  • równie ważny jest poziom zmielenia ziaren kawy – powinny być one bardzo rozdrobnione,
  • ilość zmielonej kawy potrzebnej do zaparzenia jednej filiżanki szacuje się na poziomie około 7 gramów,
  • optymalna temperatura wody do parzenia Espresso to 88 – 96 stopni Celsjusza,
  • jedna filiżanka stanowi około 35 ml napoju, przy czym samo Espresso sanowi około 30 ml, a pozostałą część – pianka,
  • nie powinno się przekraczać czasu parzenia kawy – bariści zalecają, aby wynosił on 20-30 sekund,
  • równie ważne jest ciśnienie parzenia kawy – musi wynosić minimum 9 barów.

Rodzaje Espresso

Jak wiadomo Espresso stanowi bazę wielu mlecznych kaw, m.in. Cappuccino, Caffe Crema czy Latte Macchiato. W ostatnim czasie coraz bardziej popularne stają się jednak inne rodzaje tej popularnej kawy cieszącej się sympatią wielu kawoszy. Oto przykłady:

  • Espresso Lungo – jest to Espresso o zwiększonej objętości,
  • Espresso Doppio – to podwójne Espresso podawane w dwukrotnie większej filiżance (moc kawy pozostaje bez zmian),
  • Ristretto – to bardziej intensywny wariant Espresso o mniejszej objętości (zazwyczaj około 15 ml),
  • Espresso Macchiato – standardowa porcja naparu powiększona o niewielką ilość spienionego mleka,
  • Coretto – Espresso z dodatkiem alkoholu (najczęściej brandy, whisky czy grappy).

idealne espresso

Lubicie delektować się Espresso pod którąkolwiek z tych postaci? Pijacie ją w kawiarniach czy może w zaciszu własnego mieszkania? Aby uzyskać właściwej jakości napar o intensywnym smaku i aromacie, powinno się parzyć kawę w odpowiednim do tego urządzeniu. Poniżej zaprezentuję dwa modele automatycznych ekspresów do kawy, które wyposażone są w funkcję przyrządzania tego kawowego napoju.

Porównanie ekspresów Siemens TI305206RW – Nivona 656

Siemens EQ.3 s500 TI305206RW

Siemens EQ.3 s500 TI305206RW

Nivona CafeRomatica 656

Nivona CafeRomatica 656

Stosowanie kawy mielonej ×
Automatyczne przygotowywanie Cappuccino ×
Automatyczny program czyszczenia i odkamieniania
Ceramiczny młynek ×
Funkcja „one touch” – zrobisz kawę za pomocą jednego przycisku ×
Parzenie wstępne ×
Sprawdź cenę Sprawdź cenę

Siemens EQ.3 s500 TI305206RW

Opis oraz główne funkcje ekspresu Siemens EQ.3 s500 TI305206RW:

Ekspres do kawy Siemens EQ.3 s 500 to niewielkich gabarytów urządzenie, które charakteryzuje się wysoką estetyką. Stanowi klasyczne połączenia czarnej obudowy ze srebrnymi elementami. Górna część wyposażona jest w panel sterowania – niewielki intuicyjny wyświetlacz, ikonki oraz przyciski.

Urządzenie umożliwia przygotowanie różnego rodzaju napojów za pomocą jednego przycisku. W ich gronie znajdują się m.in.: Espresso, Cappuccino, Latte Macchiato. Opcja aromaIntense pozwala na dostosowanie mocy parzonej kawy do indywidualnych preferencji użytkownika.

W ekspresie zastosowano ceramiczny młynek do kawy odznaczający się wysoką trwałością, żywotnością i stosunkowo cichszą pracą w stosunku do noży wykonanych ze stali. Młynek pozwala na kilkustopniową regulację rozdrobnienia ziaren. Bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem jest także możliwość regulacji wysokości dystrybutora kawy i dyszy spieniającej oraz dostosowanie ich do rozmiaru szklanki, kubka lub filiżanki.

Siemens EQ.3 s500 TI305206RW

Siemens zastosował również w swoim sprzęcie możliwość filtrowania wody, co pozytywnie wpływa na jakość otrzymywanych napojów, jak również odpowiednią higienę sprzętu. Zalecane przez producenta jest wykorzystywanie filtra Brita Intenza, który zapewnić ma nawet 15.000 filiżanek wysokiej jakości kawy.

Odpowiednia higiena sprzętu zagwarantowana jest dzięki możliwości wyjęcia i opłukania pod bieżącą wodą bloku zaparzającego. Końcówkę do spieniania mleka także można zdemontować i umyć ręcznie bądź w zmywarce. Ponadto zastosowano tutaj automatyczny szybki program płukania systemu przy włączaniu i wyłączaniu urządzenia oraz kompleksowym automatyczny program czyszczenia i odkamieniania calc’n’Clean.

Pozostałe udogodnienia zastosowane w ekspresie marki Siemens to opcja automatycznego spieniania mleka milkPerfect, będąca gwarancją sztywnej, grubej i kremowej mlecznej powłoki oraz odpowiednia temperatura kawy już od pierwszej filiżanki.

Pojemność wyjmowanego zbiornika wody w ekspresie wynosi 1,4 litra. Model ten parzy kawę pod ciśnieniem 15 barów. Jego cena kształtuje się na poziomie około 2200 złotych. Poznaj aktualną cenę ekspresu do kawy Siemens EQ.3 s500 TI305206RW.

espresso Siemens EQ.3 s500 TI305206RW

Udogodnienia związane z przygotowaniem Espresso:

Ekspres został wyposażony w technologię sensoFlow, która umożliwia przygotowanie dobrego Espresso dzięki utrzymaniu stałej temperatury parzenia – idealnej dla tego typu naparu, czyli od 90 do 95 stopni Celsjusza. Funkcja ta pozwala na uwolnienie pełnego aromatu tej intensywnej i mocnej kawy. Zastosowanie profesjonalnego rozwiązania pozwala użytkownikom cieszyć się idealnie przygotowanym napojem.

Ponadto młynek umożliwia rozdrobnienie ziaren kawy na naprawdę niewielkie cząsteczki. A jak już wiadomo – z pierwszej części artykułu – do przygotowania Espresso najlepsza jest drobno zmielona kawa.

Ciekawym udogodnieniem jest również możliwość przygotowania dwóch kaw jednocześnie. Obok Espresso zaparzymy w ten sposób również Cafe Crema. Zobacz gdzie najtaniej kupisz ekspres do kawy Siemens EQ.3 s500 TI305206RW.

Zobacz dlaczego polecamy ten model naszym czytelnikom:

Poznaj zalety i wady ekspresu do kawy Siemens EQ.3 s500 TI305206RW

Zalety Wady
  • niewielkie gabaryty i stylowy design
  • intuicyjny wyświetlacz w wielu wersjach językowych
  • możliwość przygotowania szeregu kaw za pomocą jednego przycisku
  • ceramiczny młynek z kilkoma poziomami rozdrobnienia ziaren
  • stosunkowo cicha praca urządzenia
  • możliwość zastosowania filtra Brita Intenza
  • automatyczny program szybkiego płukania przy każdym włączaniu i wyłączaniu urządzenia
  • automatyczny program czyszczenia i odkamieniania calc’n’Clean
  • automatyczny spieniacz do mleka
  • wyjmowany blok zaparzający
  • technologia sensoFlow umożliwiająca otrzymanie intensywnej i bardziej aromatycznej kawy Espresso
  • możliwość przygotowania dwóch filiżanek Espresso oraz Cafe Crema jednocześnie
  • niewielka pojemność zbiornika na wodę

Sprawdź też recenzję modelu Siemens EQ.5 TE515209RW.

Nivona CafeRomatica 656

Opis oraz główne funkcje ekspresu Nivona CafeRomatica 656:

Nivona CafeRomatica 656 to ekspres o niewielkich gabarytach utrzymany w kolorystyce czarno-srebrnej. Front urządzenia wyposażony jest w niewielki wyświetlacz w centralnej, górnej części oraz dwa pokrętła po obu jego stronach. Przyciski zlokalizowane obok ekranu są podświetlane, co zwiększa komfort użytkowania sprzętu. Warto zaznaczyć, iż urządzenie posiada możliwość uruchomienia eco trybu, który pozwala na oszczędność zużycia energii elektrycznej.

Ekspres umożliwia przygotowanie szeregu różnorodnych kaw – od aromatycznego Espresso, przez tradycyjną czarną kawę, po kawy mleczne. Innowacyjnym rozwiązaniem zastosowanym w urządzeniu jest spieniacz do mleka „Spumatore”, które pobiera mleko bezpośrednio z kartonu, butelki lub innego pojemnika, podgrzewa je i spienia bezpośrednio do filiżanki. Funkcja ta pozwala uzyskać puszyste Cappuccino.

W Nivona CafeRomatica 656 wykorzystano technologię stożkowego młynka wykonanego ze stali szlachetnej. Noże zapewniają kilkustopniową regulację zmielenia ziaren. Dodatkową opcją jest możliwość wyciszenia jego pracy.

Urządzenie wyposażone jest w pasywną płytę do podgrzewania filiżanek, dzięki czemu zaparzony napar jeszcze dłużej utrzyma odpowiednią temperaturę. Dodatkowym udogodnieniem jest również możliwość regulowania wysokości dozownika, którą posiada większość modeli tego producenta jak na przykład Nivona CafeRomantica 758.

Nivona CafeRomatica 656

Odpowiednią higienę sprzętu ma zagwarantować wyjmowana jednostka zaparzająca, automatyczna oraz manualna funkcja płukania spieniacza do mleka oraz automatyczny, kompleksowy program czyszczenia i odkamieniania. Urządzenie sygnalizuje konieczność przeprowadzenia zabiegów konserwacyjnych w formie pojawiających się na wyświetlaczu komunikatów. W celu zminimalizowania częstotliwości przeprowadzania odkamieniania warto wyposażyć ekspres w dedykowany filtr do wody Claris.

Użytkownik może sam zdecydować jak bardzo mocnej kawy chce się napić – do wyboru są trzy poziomy. Pewnym mankamentem jest brak możliwości zapisania ulubionych przepisów w pamięci sprzętu. kup teraz ekspres Nivona CafeRomatica 656.

Pojemność wyjmowanego zbiornika wody w ekspresie wynosi 2 litry. Model ten parzy kawę pod ciśnieniem 15 barów. Jego cena kształtuje się na poziomie około 2200 złotych. Kupisz go w sklepach online:

Udogodnienia związane z przygotowaniem Espresso:

Ekspres Nivona CafeRomatica wyposażony jest w system Aromatica, który ma gwarantować wysoką jakość parzonej kawy, bogaty aromat oraz intensywny smak. Wspominaliśmy o niej przy okazji recenzji modelu Nivona CafeRomatica 626. Funkcja ta świetnie sprawdza się w przypadku przygotowywania mocnego Espresso. Ponadto użytkownik ma możliwość skorzystania z opcji zaparzenia dwóch filiżanek kawy jednocześnie.

Warto także wspomnieć, iż młynek pozwala zmielić ziarna kawy na niewielkie cząsteczki. Podobnie jak w przypadku ekspresu marki Siemens jest to funkcjonalne udogodnienie, ponieważ do przygotowania Espresso najlepsza jest mocno rozdrobniona kawa. Sprawdź cenę Nivona CafeRomatica 656.

Poznaj zalety i wady ekspresu do kawy Nivona CafeRomatica 656

Zalety Wady
  • stylowy ekspres o niewielkich gabarytach
  • intuicyjny wyświetlacz połączony z przyciskami i pokrętłami
  • tryb eco umożliwiający oszczędnosć energii elektrycznej
  • szybkie przygotowanie szeregu wielu różnorodnych kaw
  • spieniacz do mleka pobierający nabiał bezpośrednio z kartonu, butelki lub innego pojemnika
  • stosunkowo cicha praca urządzenia
  • możliwość regulacji poziomu zmielenia ziaren
  • automatyczne programy czyszczenia i odkamieniania sprzętu
  • możliwość montażu filtra do wody Claris
  • możliwość wyboru mocy parzonej kawy
  • duży pojemnik na wodę
  • brak możliwości zapisania ulubionych przepisów w pamięci urządzenia
  • instrukcja obsługi – nie wyjaśnia dokładnie wszystkich kwestii

Małe, mocne i aromatyczne Espresso na początek dnia? Chyba takiej propozycji nie oprze się żaden wielbiciel kawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
16 × 15 =