Ekspres kolbowy DeLonghi ECP33.21

Ocena

Aby móc cieszyć się wspaniałym smakiem kawy, przyrządzonej w prawdziwie włoskim stylu wcale nie trzeba odwiedzać renomowanej kawiarni. Mało tego, nie trzeba nawet wydawać małej fortuny, by zapewnić sobie na co dzień odrobinę luksusu. Mając do dyspozycji niewielki budżet, można bowiem zaopatrzyć się w profesjonalne urządzenie do zaparzania kawy i nie jest to mit. Dziś podpowiemy wam jak wybrać ekspres kolbowy.

Ekspres ciśnieniowy kolbowy DeLonghi ECP33.21

Doskonałym przykładem potwierdzającym tę tezę jest ciśnieniowy, kolbowy ekspres DeLonghi ECP33.21. Można dzięki niemu przyrządzić naprawdę przyzwoitą kawę.

Aby móc w pełni zrozumieć jego działanie warto przyjrzeć się bliżej funkcjom, którymi dysponuje oraz dostępnemu wyposażeniu. Składa się on z:

  • Podwójna podstawka na filiżanki
  • Profesjonalna kolba z aluminiowym wykończeniem, filtr z podwójnym dnem, który dzięki niespotykanej konstrukcji zapewnia ideale wykończenie espresso. Każda kawa pokryta jest gęstą warstwą pianki crema.
  • Bojler ze stali nierdzewnej – dzięki niemu i dwóm wbudowanym termostatom, cały proces zaparzania przeprowadzany jest w stałej, idealnej temperaturze.
  • 2 oddzielne termostaty: wody i pary
  • Przezroczysty, wyjmowany zbiornik na wodę o pojemności 1,1 litra. Jest on łatwy do wyciągnięcia. Można go myć za pomocą delikatnych detergentów pod bieżącą wodą. Zanim umieści się go z powrotem w ekspresie, warto poczekać, aż całkowicie wyschnie.
  • Wyjmowana tacka ociekowa – wyposażona we wskaźnik zapełnienia. Dzięki temu użytkownik ma możliwość kontrolowania stanu zapełnienia tacki.
  • Uchwyty w pokrywie umożliwiające wygodne przechowywanie filtrów do kawy. Dzięki temu nie trzeba chować ich w szufladach i spędzać czasu na ewentualnych poszukiwaniach. Zawsze ma się je pod ręką i jeśli są umyte, to są gotowe do użytku.
  • Zewnętrzny ubijak do kawy – ubicie kawy odgrywa znaczącą rolę w całym procesie zaparzania. Wymaga niemałej wprawy.
  • 3 filtry do kawy
  • Nóżki antypoślizgowe
  • Przycisk ON/OFF oraz lampki kontrolne sygnalizujące gotowość ekspresu
  • Pokrętło z wyborem opcji cappuccino lub espresso
  • Instrukcja obsługi w języku polskim i karta gwarancyjna

ekspres ciśnieniowy DeLonghi ECP33.21

Seria tych ekspresów DeLonghi obejmuje trzy modele, które różnią się od siebie kolorami i nieznacznie ceną. Sprawdź aktualną cenę modelu DeLonghi ECP33.21.

Funkcje ekspresu do kawy DeLonghi ECP33.21

Opisywany ekspres jest w kolorze czarno-srebrnym, przy czym czarny jest dominujący. Jest przeznaczony głównie dla użytkowników, którzy lubią czynnie uczestniczyć w procesie przyrządzania ulubionego napoju. Nie bez powodu zresztą kolbowe ekspresy ciśnieniowe De’Longhi nazywane są ekspresami półautomatycznymi. Mimo że cena przedstawianego modelu jest niska, to jego porządne wykończenie i funkcje sugerują, że może to być doskonała inwestycja. Aby w pełni poznać jego możliwości, należy zapoznać się z dostępnymi funkcjami:

  • Funkcja gorącej wody
  • System cappuccino – jest to nowoczesny system, który umożliwia przygotowanie doskonałej kawy z kremową, mleczną pianką. Regulacja emisji pary gwarantuje pełną kontrolę nad całym procesem spieniania mleka. A co równie ważne, mleko nie rozpryskuje się na boki. Trafia wprost do filiżanki.
  • Automatyczne wyłączanie – wyłącza się automatycznie po upływie 9 minut.
  • Podgrzewanie filiżanek
  • Możliwość przygotowania dwóch espresso jednocześnie – jest to przede wszystkim spora oszczędność czasu. Zwłaszcza wtedy, gdy ma się gości i zachodzi konieczność zaserwowania wielu kaw w krótkim czasie.

W pokrywie ekspresu są ukryte dwa dedykowane uchwyty, dzięki którym można wygodnie przechowywać dołączone do zestawu filtry do kawy. Do każdego elementu ekspresu ma się swobodny dostęp. Dzięki temu, utrzymanie ich w czystości, a także uzupełnienie np. pojemnika wodą nie stanowi żadnego problemu. Widać, że producenci pomyśleli przede wszystkim o szeroko pojętej wygodzie użytkownika. 

kawa z ekspresu kolbowego DeLonghi ECP33.21

W zestawie znajdują się 3 filtry do kawy. Jest to już poniekąd standard w ekspresach kolbowych tej marki. Ma się zatem do swobodnej dyspozycji filtr do przyrządzenia jednej kawy, dwóch kaw, a także filtr do stosowania saszetek E.S.E. Te ostatnie zasługują na szczególną uwagę, głównie dlatego, że umożliwiają przygotowanie doskonałego espresso bez konieczności czyszczenia wszystkiego wkoło. Dzięki saszetkom można przygotować kawę w sposób szybki i czysty. W saszetkach znajduje się starannie wyselekcjonowana kawa mielona. Jeśli temperatura zaparzanych kaw okaże się niezadowalająca, to warto przed każdym zaparzeniem kawy, podgrzać filiżanki za pomocą gorącej wody. Jest to niezawodny sposób na podwyższenie i utrzymanie optymalnej temperatury serwowanych napojów.

Po przetestowaniu tego modelu nasuwa się kilka wniosków dotyczących jego działania i funkcji, które ma się do dyspozycji. Na początek warto wymienić jego zalety i wady.

Poznaj zalety i wady ekspresu DeLonghi ECP33.21

Zalety Wady
  • Przystępna cena
  • Stylowy, nieprzesadzony design
  • Doskonale spieniona mleczna pianka
  • Dobra kawa
  • Łatwa obsługa ekspresu
  • Mały pojemnik na wodę
  • Dość szybko rysująca się tacka na filiżanki

Kliknij w link by sprawdzić dostępność produktu DeLonghi ECP33.21 w sklepach.

Smak kawy z eskpresu DeLonghi ECP33.21

Bez względu na to, czy kawę przyrządza się za pomocą saszetek, czy kawy mielonej, cały proces jest bardzo prosty. Ogólnie obsługa tego ekspresu jest banalnie prosta. Ci, którzy nigdy nie mieli do czynienia z ekspresami kolbowymi, początkowo mogą mieć problem z prawidłowym przyczepieniem kolby do wylotu.

kolba DeLonghi ECP33.21

Jednak po kilku próbach można to zrobić niemal z zamkniętymi oczami. Przyrządzanie kaw z kawy mielonej wiąże się z wybraniem odpowiedniego filtra. Robiąc jedną kawę, do filtra należy wsypać jedną, niepełną miarkę kawy. Miarka jest dołączona do zestawu startowego. Można by rzec, że miarki są nieodłącznym elementem ekspresów kolbowych. Podobnie jak młynki są nieodłącznym elementem automatycznych ekspresów ciśnieniowych. Po wsypaniu kawy do filtra należy ją ubić. Niezwykle istotny jest docisk, któremu poddaje się wsypaną kawę. Trzeba znaleźć bowiem tzw. złoty środek. Zbyt mocne ubicie sprawi, że kawa będzie wypływać bardzo wolno. Natomiast zbyt słabe spowoduje, że uzyskany napar będzie rozcieńczony i po prostu niedobry. W tym przypadku również niezbędna jest praktyka. Po kilku być może kilkunastu zaparzeniach dochodzi się w tym zakresie do wprawy i już wkrótce zaparza się kawę jak prawdziwy, wyszkolony barista. Warto więc podjąć ten trud, bo rezultaty uzyskane poprzez prawidłowe ubicie kawy są wyjątkowo zadowalające. Ci, którzy wybierają ekspresy kolbowe, zapewne liczą się z tym, że niektóre czynności trzeba będzie wykonać samodzielnie. A dla niektórych wręcz, cała magia zaparzania kawy ma ścisły związek z czynnym uczestnictwem w całym procesie zaparzania ulubionego naparu. Aby przyrządzony napar był smaczny, warto poświęcić trochę czasu i zaopatrzyć się w dobrej jakości kawę mieloną. Można również kupić młynek i mielić ziarna tuż przed planowanym zaparzaniem kawy. To jaka kawa wyjdzie, w dużej mierze zależy od tego, co wsypie się do filtra. Gdy wsypuje się słabej jakości kawę, która została zmielona przysłowiowe wieki temu, nie ma co oczekiwać doskonałych rezultatów.

Gdy przyrządza się kawę, korzystając z saszetek E.S.E to zadanie jest znacznie ułatwione. Umożliwiają one szybkie przygotowanie espresso, więc można z nich skorzystać, gdy nie cierpi się na nadmiar wolnego czasu.

Saszetki E.S.E.

Należy jednak pamiętać, żeby umieścić saszetkę w centralnym punkcie odpowiedniego filtra. Jeśli umieści się ją źle to wielce prawdopodobne, że uzyska się źle zaparzoną kawę, a woda nie przepłynie przez saszetkę i nie zostanie wydobyty głęboki, wyrazisty aromat kawy w niej zawartej. Tylko od użytkownika zależy jaki sposób zaparzania wybierze. Można je stosować naprzemiennie i codziennie zachwycać się niepowtarzalnym smakiem przygotowanych kaw.

Czy warto kupić ten model 

Pracę ekspresu można określić jako cichą. Pod warunkiem, że w pojemnik na wodę jest napełniony. Jeśli nie, ekspres zaczyna „buczeć”. Mimo to spokojnie można zaryzykować i zaparzyć kawę o poranku. Wtedy, gdy reszta domowników smacznie śpi. DeLonghi ECP33.21 wydaje się dobrą opcją dla osób, które chcą mieć możliwość przygotowania dobrej kawy i nie chcą przy tym wydawać całej pensji. Jest on bowiem stosunkowo tani, także w eksploatacji. Dodatkowym atutem może okazać się jego szybka gotowość do pracy. Po włączeniu ekspresu następuje nagrzewanie. Model ten jest wyposażony w tackę podgrzewającą filiżanki, ale ma się wrażenie, że dopiero po zaparzeniu kilku kaw z rzędu uzyskuje temperaturę, która umożliwia jej spełnienie swojego przeznaczenia. 

DeLonghi ECP33.21 ekspres
Nie jest to urządzenie, które zachwyci tylko i wyłącznie smakoszy kawy czarnej. Dzięki łatwo regulowanej dyszy spieniającej, można przygotować swój ulubiony napój mleczny. Jak wiadomo, bazą wszystkich napojów mlecznych jest espresso. Dlatego przed spienieniem mleka warto najpierw zaparzyć espresso, a dopiero później spienić i dodać mleko. Czytaj więcej na temat systemów spieniania mleka. A wszystko dlatego, że napełnienie filtra, umieszczenie go w dozowniku, a następnie zaparzenie kawy trochę trwa. W tym czasie zrobiona uprzednio mleczna pianka mogłaby już opaść i nie zostałby uzyskany ani doskonały efekt wizualny, ani smakowy. Dlatego też zaleca się najpierw zaparzenie kawy, a dopiero później przyrządzenie puszystej pianki. Zwłaszcza że nie zajmuje to wiele czasu i kawa nie zdąży w tym czasie ostygnąć.

Czyszczenie i konserwacja ekspresu nie przysparza użytkownikowi problemów. Oczywiście pod warunkiem, że czyści się poszczególne elementy regularnie i odpowiednio. Bardzo ważne jest regularne wymienianie wody w zbiorniku, a także raz na jakiś czas, czyszczenie go. Gdy planuje się dłuższą nieobecność w domu, to przed wyjazdem najlepiej opróżnić wszystkie pojemniki, włącznie z tacką ociekową. Nie należy także zapominać o regularnym czyszczeniu zastosowanych filtrów do wody. Trzeba je opróżniać i myć po każdym użyciu. W przeciwnym razie na fusach powstanie pleśń, a sitko po prostu się zapcha. Nie ma co ukrywać, nie jest to zbyt optymistyczna perspektywa. Zaletą mycia na bieżąco jest na pewno to, że wówczas o wiele łatwiej usunąć resztki kawy. Usunięcie zaschniętych pozostałości zajmuje o wiele więcej czasu. Trzeba zatem szanować swój czas i myć ten element na bieżąco. Czynności, które warto wykonać, by dłużej cieszyć się niezawodnością urządzenia, są opisane w instrukcji. Warto jej pilnować jak oka w głowie, bo na stronie producenta jej nie ma. Sprawdź informacje na temat czyszczenia ekspresów do kawy- link.

Ekspresy kolbowe mają wielu zwolenników. Wiele osób nawet nie bierze innych możliwości pod uwagę. Nie wiadomo czy to kwestia ceny, czy przyzwyczajenia, a może jednego i drugiego. Ekspresy kolbowe, wybierają osoby, dla których przygotowywanie kawy to prawdziwa przyjemność. Jeśli do przyrządzania kaw użyje się dobrych, świeżych ziaren, to ta przyjemność na pewno będzie jeszcze większa, bo zwieńczona smakowitą, pachnącą kawą. Zdecydowany na zakup DeLonghi ECP33.21? Kup teraz.

kolbowy DeLonghi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
28 − 12 =