Ekspres kolbowy DeLonghi EC 860.M

Ocena

Kawy czarne i wymyślne napoje mleczne, które zwykło się pijać w porządnych kawiarniach, znacznie różnią się smakiem od tych, które przyrządza się w domu. Zwłaszcza gdy nie ma się profesjonalnego urządzenia do ich zaparzania i przyrządza się je najprostszym sposobem, czyli np. zalewając po prostu wrzątkiem. Coraz więcej osób potrafi docenić walory profesjonalnie przyrządzonych naparów i decyduje się na zakup ekspresu do domu lub miejsca pracy. Ogromną popularnością cieszą się ciśnieniowe ekspresy kolbowe. Są one przeznaczone dla tych, którzy lubią kontrolować każdy etap przyrządzania kawy i czynnie w nim uczestniczyć. Z racji tego, że ekspresy te nie mają wbudowanego młynka, tak jak ma to miejsce w przypadku ekspresów automatycznych, użytkownik musi samodzielnie zmielić ziarna przed przystąpieniem do procesu przyrządzania naparu. Pozostaje pytanie jaki ekspres kolbowy wybrać?

Poznaj ekspres kolbowy DeLonghi EC 860.M

Urządzeniem, któremu warto przyjrzeć się bliżej, jest wykonany ze stali szlachetnej ekspres DeLonghi EC 860.M, które kupisz tutaj.

ekspres kolbowy DeLonghi EC 860.M

Marka ta uważana jest za lidera w dziedzinie innowacyjnych rozwiązań w zakresie parzenia kawy. Jego wyposażenie to:

  • Pojemnik na mleko – 0,5 litra. Jego wymiary umożliwiają umieszczenie w lodówce.
  • Wyjmowana tacka ociekowa – jest ona wyposażona w czerwony pływak, który podnosi się wraz ze wzrastającą ilością skroplin znajdujących się w tacce. Można ją myć ściereczką pod bieżącą wodą.
  • Zbiornik na wodę z miejscem na filtr wody o pojemności 1 litra
  • Regulowany, podwójny zespół zaparzający – możliwość użycia filiżanek, kubków i szklanek nieprzekraczających 10 cm wysokości
  • Kratka na filiżankiekspres do kawy DeLonghi EC.860.M
  • Wnęka na szklankę z latte macchiato
  • Tacka podgrzewająca filiżanki – zostaje uaktywniona poprzez naciśnięcie odpowiedniego przycisku. Wyłączenie urządzenia funkcją stand-by nie powoduje jej wyłączenia. Trzeba to zrobić osobiście, ponownie naciskając przycisk podgrzewania.
  • Sterowanie elektroniczne
  • Profesjonalny adapter FILTR CREMA na 1 lub 2 filiżanki i dodatkowy filtr na saszetki E.S.E
  • Lampki kontrolne, podświetlane przyciski
  • Uchwyt filtra ciśnieniowego z sitkiem
  • Wyjmowana dysza do wody
  • Miarka do dozowania i dociskania
  • Pasek do kontroli twardości wody – jest on jednorazowy. W zestawie dostępny jest jeden pasek testowy.
  • Odkamieniacz i filtr zmiękczający wodę
  • Instrukcja obsługi w języku polskim i karta gwarancyjna

Pierwsze uruchomienie ekspresu kolbowego

W daleszej części artykułu podpowiemy jak po raz pierwszy uruchomić DeLonghi EC 860.M, wykonać wstępne czyszczenie i zaparzyć pierwszą kawę.

Podczas pierwszego uruchamiania urządzenia zostaje przeprowadzona auto diagnostyka sygnalizowana miganiem lampek kontrolnych. Kontrolki wytwarzania wody i kawy informują o postępie w nagrzewaniu się ekspresu do odpowiedniej temperatury. Urządzenie jest gotowe do użycia, gdy lampki kontrolne przestają migać. Przed pierwszym zaparzeniem warto zainstalować filtr do wody i ustawić odpowiednią twardość wody. Przed włożeniem filtra należy go przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie obrócić tarczę z datą tak, aby wskazywała kolejne dwa miesiące użytkowania. Częstotliwość odkamieniania zależy od twardości wody. Ustalenie, jaką wodę ma się w domu lub w biurze wiąże się z dokonaniem pomiaru za pomocą dołączonego do zestawu paska testowego. Trzeba go zanurzyć na 1 sekundę w wodzie, a następnie wyjąć i odczekać około 1 minutę na pojawienie się wyniku. Twardość wody ustawia się na podstawie kwadracików, które uległy zabarwieniu na czerwono. I tak np. 3 kwadraciki to woda twarda, a 4 bardzo twarda.

Ekspres ten posiada sporo zalet. Większość z nich można zauważyć nawet po krótkim okresie użytkowania. Ekspres kolbowy DeLonghi EC 860.M możesz kupić tutaj.

Poznaj zalety i wady ekspresu DeLonghi EC 860.M

Zalety Wady
  • Doskonale spienia mleko
  • Elegancki design i bardzo solidne wykonanie
  • Łatwa, intuicyjna obsługa
  • Parzy pyszną kawę
  • Cena adekwatna do jego możliwości
  • Szybkie, bezproblemowe czyszczenie
  • Przejrzysta instrukcja obsługi
  • Cicha praca
  • Nie ma możliwości użycia wysokich szklanek typowych dla latte
  • Szybko rysująca się tacka na filiżanki i podstawka podgrzewająca

Sprawdź aktualną cenę ekspresu DeLonghi EC 860.M.

Funkcje ekspresu DeLonghi EC 860.M

Po wykonaniu wstępnych czynności użytkownik może przejść do zapoznania się z funkcjami urządzenia, a następnie spróbować przyrządzić swoją pierwszą kawę. Ekspres posiada następujące funkcje:

  • Funkcja Thermoblock – zapewnia właściwy sposób parzenia doskonałej kawy. Elementy grzejne, ogrzewają wodę tylko w momencie jej przepływu.
  • Blokada kapania
  • Automatyczna funkcja stand-by – ekspres wyłącza się automatycznie po 75 minutach bezczynności. Czas ten można zmieniać wg własnych preferencji.
  • Programowalna temperatura zaparzanej kawy
  • Automatyczne czyszczenie układu spieniania mleka
  • System samoprzygotowania – za pomocą jednego przycisku można przyrządzić wyśmienite cappuccino lub macchiato.
  • Automatyczne wyłączanie
  • System ESE – umożliwia stosownie w ekspresie nie tylko kawy mielonej, ale także porcjowanej, w formie saszetek. Espresso przygotowywane jest w sposób szybki i czysty z racji tego, że kawy nie trzeba ubijać, a zużytą saszetkę wystarczy wyciągnąć i wyrzucić.
  • System IFD – został on opatentowany przez firmę DeLonghi i pozwala w zaledwie kilka chwil przyrządzić ulubione latte macchiato lub cappuccino.
  • System oszczędzania energii klasa A

DeLonghi EC.860.M

Doskonałą informacją jest to, że z pomocą ekspresu DeLonghi EC.860.M można przyrządzić kawę, używając do tego celu kawy uprzednio zmielonej lub kawy w saszetkach ESE. Chcąc przyrządzić espresso z kawy mielonej, trzeba do adaptera włożyć filtr do kawy mielonej. Jeśli chce się przyrządzić tylko jedną kawę, to do filtra należy wsypać jedną miarkę kawy mielonej (około 7g). W celu przyrządzenia dwóch filiżanek, do filtra wsypuje się dwie niepełne miarki. Smak kawy w dużej mierze zależy od staranności użytkownika. Przed zaparzeniem kolejnych filiżanek warto dokładnie wyczyścić filtr i usunąć pozostałości po poprzednim zaparzeniu. Równie istotne jest właściwe dociśnięcie kawy. Gdy ubije się kawę zbyt słabo, to woda szybko przepłynie przez adapter, a kawa będzie słaba. Z kolei zbyt mocne dociśnięcie spowoduje, że kawa będzie wolno wypływać z adaptera, a jej smak będzie bardzo mocny. Po własnoręcznym wykonaniu kilku zaparzeń dochodzi się w tym zakresie do wprawy. Po zaczepieniu filtra w odpowiednim miejscu naciska się przycisk wyboru jednej lub dwóch kaw. Ekspres rozpoczyna wówczas pracę. Zarówno rozpoczęcie, jak i zakończenie zaparzania jest w pełni automatyczne.

W celu przyrządzenia kawy z użyciem saszetek ESE należy skorzystać z odpowiedniego filtra do kawy w saszetkach. Saszetkę umieszcza się na samym środku filtra. Gdy ekspres przygotowuje wybraną kawę, użytkownik ma możliwość przerwania procesu. Jeśli po zakończeniu zaparzania, w ciągu 3 sekund naciśnie się przycisk ponownego zaparzania, ilość kawy w filiżance zostanie zwiększona. Odczepienie adaptera na filtr następuje po przesunięciu uchwytu z prawej do lewej strony. Czasem ma się wrażenie, że uchwyt filtra nie zaczepia się w ekspresie. Jest to zazwyczaj spowodowane nasypaniem zbyt dużej ilości kawy do filtra. Wystarczy odsypać nieco kawy lub lepiej ją ubić, żeby rozwiązać ten problem. Zdarza się również, że przyrządzona kawa ma zbyt jasną lub zbyt ciemną piankę. W pierwszym przypadku oznacza to, że kawa mielona jest zbyt lekko przyciśnięta lub wsypało się jej za mało. Gdy pianka jest zbyt ciemna lub gdy kawa wypływa za wolno, może to oznaczać, że filtr jest zatkany. Jeśli wykluczy się tę ewentualność, warto sprawdzić, czy użyta kawa nie jest wilgotna lub zbyt miałka.

Czy warto kupić ekspres kolbowy DeLonghi EC 860.M

Użytkownicy, którzy cenią prostotę obsługi i przygotowanie kawy za dotknięciem jednego przycisku, nie będą zawiedzeni. Doskonale spienioną, mleczną piankę otrzymuje się, gdy użyje się zimnego mleka, odtłuszczonego lub półtłustego. Ilość pożądanej pianki można ustawić, używając do tego celu regulatora pianki. Za pomocą jednego przycisku jest możliwość przygotowania kawy cappuccino i latte macchiato. Gdy mleko zostanie spienione, ekspres automatycznie dolewa do filiżanki kawę. Osoby, dla których przygotowane cappuccino jest zbyt chłodne, mogą przed przygotowaniem kawy, nacisnąć przycisk CLEAN. Dojdzie wówczas do rozgrzania przewodów urządzenia spieniającego.

system spieniający DeLonghi EC.860.M

Dobrym pomysłem jest także podgrzanie filiżanek lub przepłukanie ich gorącą wodą. Podczas przyrządzania kaw mlecznych ekspres wykonuje dwa nalania. Najpierw nalewa mleko, a później kawę. Po przyrządzeniu kaw pojemnik na mleko najlepiej odłączyć i schować go do lodówki. Nieschowane mleko staje się ciepłe i uniemożliwia otrzymanie satysfakcjonującej, gęstej pianki. Żeby za każdym razem cieszyć się doskonałym smakiem kaw z mlekiem, nie należy zapominać o dokładnym myciu pojemnika oraz przewodów mlekowych. W tym celu, po każdym użyciu urządzenia do spieniania mleka trzeba włączyć funkcję CLEAN. Gdy uruchamia się tę funkcję, nie ma konieczności odłączania zbiornika na mleko. Wystarczy pod otworami dozownika, a także pod rurką wylotu spienionego mleka podstawić pustą filiżankę lub szklankę, a następnie przez kilka sekund przytrzymać przycisk CLEAN. W tym momencie kontrolki kaw mlecznych zaczną migać. Para wodna oczyści wewnętrzne przewody ekspresu, a ten będzie znów gotowy do dalszej pracy.

Bardzo istotną kwestią jest czyszczenie i konserwacja ekspresu. Nie zajmuje ona wiele czasu, a poszczególne elementy, które wymagają czyszczenia łatwo wyciągnąć i umieścić je z powrotem we właściwym miejscu. W ekspresie DeLonghi EC 860.M jedynym elementem, który można myć w zmywarce, jest zbiornik na mleko. Oczywiście do usuwania pozostałości po kawie czy mleku nie wolno używać metalowych przedmiotów. Wszystkie elementy są podatne na zarysowanie. Filtry do kawy najlepiej czyścić po każdym użyciu pod bieżącą wodą. Otwory, które są zapchane kawą, można oczyścić, używając szpilki. Wylot bojlera to element, który także wymaga co jakiś czas przeczyszczenia, średnio po 200 zaparzonych kawach. Jego czyszczenie polega na przelaniu przez niego około 0,5 litra czystej wody, oczywiście bez kawy. Konieczność odwapnienia ekspresu jest sygnalizowana migającą kontrolką. Proces ten przeprowadza się, używając środka odwapniającego.

Ekspres przyrządza bardzo smaczne kawy, więc jest to nie lada gratka dla każdego kawosza ceniącego wyborny smak i aromat przyrządzanych napojów. To, że można je przyrządzić niemal samodzielnie w zaciszu własnego domu, jest dodatkowym atutem. W przypadku ekspresów kolbowych niemal każdy detal ma znaczenie. To dbałość o każdy szczegół sprawia, że otrzymany efekt jest satysfakcjonujący. Wszyscy ci, dla których rytuał przyrządzania naparu jest przyjemnością, powinni zaopatrzyć się w tego rodzaju ekspres. Użytkownik ma bowiem możliwość czynnego uczestniczenia w skomplikowanym, ale wartym wysiłku, procesie przyrządzania doskonałej kawy. Zobacz gdzie kupić ekspres kolbowy DeLonghi EC 860.M.

DeLonghi EC 860.M

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
15 − 8 =